Studenten Hotel Management School verkennen de keuken met een VR-bril

Afbeelding
VR-bril HMS 2

Op maandag 29 augustus is de eerste groep studenten gestart met het testen van de VR-brillen die Hotel Management School voortaan inzet als voorbereiding op het praktijkonderwijs. Na bijna een jaar voorbereiding was het dan eindelijk zover.

Eerste reacties positief

‘Een totaal nieuwe manier van onderwijs die leren nog leuker maakt’, vertelt Frederik van der Meulen enthousiast. ‘Je haalt uitleg naar voren door middel van inspirerende tools en gadgets. Instructeurs kunnen dan meteen aan de slag en hoeven eerst niet meer de basisbeginselen toe te lichten’. De eerste reacties van studenten zijn positief! ‘Het lijkt wel alsof ik in de bioscoop zit, alleen de popcorn ontbreekt nog’, grapte een student. Dat is eigenlijk ook wel een goede manier om het te omschrijven. Je zet de VR-bril op en kunt kiezen voor verschillende mogelijkheden. Zo kun je groente, fruit en kruiden van dichtbij bestuderen. Je kunt ze nog net niet ruiken en proeven. En je kunt rondlopen in een keuken en leren hoe apparatuur werkt en wat je waarvoor gebruikt.

Gamechangers in het onderwijs

Samen met MetaChef ontwikkelden Marit de Vries, Shivani Mirchandani, Frederik van der Meulen en La Verne York deze online leeromgeving waarmee studenten zich kunnen voorbereiden op praktijkonderwijs. Dit werkt een stuk efficiënter en levert een belangrijke bijdrage aan innovatie binnen het onderwijs. ‘Wij zijn de eerste hogeschool die VR op deze manier inzet’, zegt Marit. Deze week worden meerdere ‘student testteams’ ingezet. Op basis van de feedback van deze teams wordt daarna bekeken welke aanpassingen worden doorgevoerd. Een prachtig voorbeeld van een co-creatie tussen studenten en medewerkers van NHL Stenden Hotel Management School en NHL Stenden Hospitality Group.

Toekomstige uitbreiding

De virtuele omgeving is nu vooral gericht op de keuken. In een later stadium willen we ook Rooms Division, Hotel en bijvoorbeeld Spa & Health toevoegen, vertelt La Verne. ‘Het is belangrijk dat we diversiteit in onze lessen aanbrengen, vult Shivani aan. Niet alleen door het visueel te maken, maar ook niet alleen maar leren uit boeken. Er worden op korte termijn nog een aantal games toegevoegd aan de omgeving. Bijvoorbeeld hoe je drankjes mixt en het maken van sushi. Kortom een hele coole manier van onderwijs om trots op te zijn.

Later dit jaar gaan Marit en Frederik – samen met Erwin Losekoot - nog aan de slag met 2 research papers gericht op de inzet van VR in het onderwijs.