Om je onderzoeksvragen te beantwoorden moet je op zoek naar informatie. Je kunt de informatie die je nodig hebt online opzoeken, maar je kunt ook de boeken induiken of artikelen in kranten en tijdschriften als bron gebruiken. Maar hoe vind je tussen de bomen het bos? En hoe weet je eigenlijk of de informatie die je hebt gevonden betrouwbaar is?

Check ook de andere tips hieronder over:

 

Bepaal je zoektermen

Als je op zoek gaat naar informatie, verzamel dan eerst zo veel mogelijk trefwoorden rond je onderwerp. Bedenk synoniemen, gerelateerde woorden en Engelse termen. Noteer ook welke auteurs of organisaties je tegenkomt tijdens je zoektocht op het internet of in de mediatheek en kijk welke woorden zij gebruiken. Bekijk vooral ook artikelen of websites waar zij naar verwijzen

Kies je bronnen

Natuurlijk is er ontzettend veel informatie te vinden op het internet - Google is your friend -  maar vergeet ook de mediatheek en de openbare bibliotheek niet! Zoek boeken en vaktijdschriften en snuffel rond in documentatiemappen, knipselkranten en naslagwerken. Het probleem is vaak niet dat er te weinig informatie te vinden is, maar juist te veel. Houd daarom steeds je onderzoeksvragen in het achterhoofd en stel jezelf continu de vraag: heb ik deze informatie wel nodig?

Betrouwbaarheid

Niet alle bronnen die je vindt bevatten juiste of objectieve informatie. Wie is de auteur? Is hij/zij een expert? Verwijst hij zelf naar zelfgebruikte bronnen? Is de afzender een betrouwbare instelling, zoals een hogeschool? Dan zit het vaak wel goed. Kijk naar het doel van een tekst: een commerciële tekst van een bedrijf geeft vaak eenzijdige informatie. Zoek ook uit of een tekst niet verouderd is, er kunnen nieuwe inzichten zijn. En: één bron is geen bron!

Wikipedia

Wikipedia is een prima online encyclopedie, waarin informatie over heel veel onderwerpen te vinden is. Maar realiseer je dat iedereen een account kan creëren en zijn eigen informatie kan toevoegen. De betrouwbaarheid van de informatie is dus niet altijd duidelijk. Je kunt Wikipedia daarom het beste gebruiken om kennis op te doen, en door de genoemde referenties naar andere bronnen te gebruiken voor je eigen, verdere onderzoek.

Schrijftips

Het schrijven van een werkstuk is een proces: je schrijft een stukje, je leest het terug, verbetert het eventueel en je schrijft weer verder. Lees je hele werkstuk als je klaar bent nog een keer goed door en haal de laatste schrijf- en spelfouten eruit.

En alhoewel de inhoud natuurlijk het belangrijkste is, wil je uiteraard ook dat je PWS leuk is om te lezen. Het Rijksmuseum geeft goede schrijftips!

Tip: Laat je PWS ook door iemand anders lezen. Een frisse blik levert waardevolle tips op!