3 redenen waarom falen goed voor je is

Je hebt een verschrikkelijke fout gemaakt en iedereen heeft het door. Je denkt aan niets anders en het schaamrood staat je op de kaken. Van fouten leer je; het klinkt zo logisch en stiekem weet je ook wel dat fouten maken erbij hoort. Maar toch blijf je altijd een beetje bang om zelf fouten te maken. Om over het toegeven van je eigen fouten maar niet te spreken.

Paul Iske van het Instituut van Briljante Mislukkingen geeft op woensdagmiddag 26 september een masterclass aan NHL Stenden. Hij deelt nu alvast een paar redenen waarom falen er niet alleen bij hoort, maar zelfs goed voor je is!

1. Je krijgt er nieuwe inzichten van

Het is heel normaal om te willen slagen in wat je doet. En als je faalt, ben je al snel bang dat zo’n fout invloed heeft op bijvoorbeeld je carrière. Maar als je even verder nadenkt; hoeveel mensen ken jij die vanwege één foutje zijn ontslagen? Vaak leiden mislukkingen juist tot de meest geweldige ideeën.  Chips bijvoorbeeld. Die zijn ontdekt toen een kok patat bakte voor een lastige klant. De klant vond de patat te dik. Daarom heeft de kok ze heel erg dun gesneden en gebakken en de rest is geschiedenis. En waar zouden we zijn zonder chips?

2. Hoe meer mislukkingen, des te groter de kans op succes 

Bedrijven als Google en Philips werken met het principe dat er tegenover succesverhalen altijd ook mislukkingen staan. Dat men net één keer vaker is opgestaan dan dat men is gevallen. Want dat wat je een paar keer fout hebt gedaan, doe je als het goed is later anders. Juist ook door te zien wat niet werkt, ontstaan soms mooie nieuwe ideeën. En wanneer het een paar keer is misgegaan, haal je er nog meer voldoening uit wanneer het uiteindelijk wel lukt!

3. Anderen leren ook van jou

Ken je het verhaal van de muziekweg nog? In Friesland werd er een weg aangelegd waar als je er overheen reed het Fries volkslied te horen was. Heel gezellig, maar het zorgde ook voor geluidsoverlast en mensen die juist veel sneller gingen rijden om te kijken of de muziek ook sneller af zou spelen. Een uniek idee bleek in de praktijk toch niet zo handig. Daarom werd de weg na een dag alweer ‘normaal gemaakt’. De kans is klein dat er in de buurt, of waar dan ook in Nederland, nog zo’n weg wordt aangelegd. Niet alleen jij leert van jouw fouten, je doet er anderen ook een plezier mee!