Dealen met druk: 5 tips voor in je examenjaar

Merk jij zo aan het begin van het schooljaar dat het al druk begint te worden? Met je bijbaantje, sociale leven, hobby's - Hallo Netflix! en het willen halen van je diploma? Dat is echt niet altijd makkelijk of leuk. Hoe houd je het hoofd koel in je examenjaar, zodat je wél naar dat feestje kan zonder schuldgevoel en hoe doe je dat nu, goed leren? Studentdecaan Alvar van Rijn helpt met vijf kleine tips:

Tip 1: Met een weekschema kun je toffe dingen doen

“Zo'n tijdtabel waarin je opschrijft wat je wanneer wilt gaan doen. Klinkt als iets voor je ouders, toch? Het maken van een weekschema met al je verplichtingen is ook heel 1982 maar kan meer rust opleveren dan je denkt. Zet al je vaste afspraken er in. Werk, sport, slaap, reizen, eten etc. Maak dan ook van school een vaste afspraak door bijvoorbeeld van maandag tot vrijdag altijd van 9:00 tot 16:00 op school te zijn. Dan kun je de rest van de dag toffe dingen doen. Als jij school als een soort werkweek plant, houd je de avonden en weekenden lekker vrij. Dan weet je precies waar je ruimte hebt om te lanterfanten, te gamen of te Netflixen. Kun je vrije tijd en leren ook veel beter van elkaar scheiden. Nog beter: doe je schoolwerk ook echt buiten de deur. Dan hoef je thuis in de keuken of slaapkamer niet aan school te denken.”

Tip 2: Discipline betekent freedom!

“Als jij er voor kiest elke week op vaste tijden aan school te werken, dan kan niemand je meer iets maken. Dan weet je dat je iedere week 35 uur met school bezig bent. En dat je thuis, ’s avonds, in het weekend en in vakantie ALTIJD helemaal vrij bent. Als je dan ’s avonds weg wil dan weet iedereen dat je tot vijf uur op school bent gebleven of dat je in de ochtend al uren hebt gebikkeld. Wil jij dan die avond toch gaan gamen, dan legt niemand je een strobreed in de weg. Jij hebt tenslotte al de dag aan school gezeten en je rust nu wel verdiend.”

Tip 3: Leer leren

“In minder tijd meer leren? Daar zijn mega handige trucjes voor! Met minder tijd meer bereiken kan op verschillende manieren. Zoek in Google of op Youtube maar eens naar 'Leer leren' of 'Spaced Repetition'. Je kunt met dat soort technieken uiteindelijk meer in minder tijd. Kun jij ’s avonds leuke dingen doen terwijl ieder ander nog moet voorbereiden.”

Tip 4: Slaap. Slaap. Slaap.

“Zorg, zeker voor een tentamen, dat je goed slaapt. Ook als dat betekent dat je niet meer laat gaat appen met je vrienden of dat huiswerk net wat eerder opruimt. Met goede slaap voel je je beter, kun je beter tegen stress én leer je beter. Anders wordt het ook een vicieuze cirkel; van weinig slaap krijg je stress, waar je met weinig slaap dan ook weer slechter tegen kunt. Dus liever je studieboek wat eerder dicht of een uurtje langer slapen, dan tot 23:00 uur door om de volgende ochtend weer om 6:00 uur te beginnen wanneer je om 8:20 een toets moet maken.” 

Tip 5: Betrek ook je omgeving; leer samen met je vrienden

“En dan ook echt leren. Ga beide in de bieb zitten, studeer beide op hetzelfde moment of spreek af dat als je beide om vijf uur klaar bent met leren, je elkaar opzoekt om iets leuks te doen. Vrienden kunnen een mooie stok achter de deur zijn om ook echt aan het werk te gaan. Kun je het nuttige met het aangename combineren. Ook een optie: maak er een spel van. Wie leert het meest in de kortste tijd? En wat is de prijs? Verliezer betaalt? Overhoor elkaar.”