5 tips voor vitaal thuiswerken

Thuiswerken, misschien ben je er al helemaal aan gewend. Of misschien moet jij je draai nog een beetje vinden. Het is hoe dan ook belangrijk om fit te blijven tijdens deze crisisperiode. Collega Annemarieke vertelde eerder al aan RTL Nieuws hoe ze sport in deze periode. Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen? In dit artikel krijg je 5 tips van onze HR-specialist, Frank Hielckert!

1. Een gezonde houding

Je hebt het vast al meerdere keren voorbij horen komen: let ook thuis op je werkhouding. Achter je beeldscherm beweeg je weinig en zijn je handelingen vaak eenzijdig. Dus houd ook tijdens het thuiswerken je rug recht, armen in een positie van 90 graden en zet je laptop of beeldscherm op ooghoogte. Zo voorkom je nek- en rugklachten. Zie ook dit filmpje voor een heldere uitleg.

2. Plan je pauzes

Op kantoor heb je veel kleine pauzes tussendoor. Even naar het toilet, kletsen met collega’s en samen lunchen. Thuis werk je anders en dus word je waarschijnlijk ook minder geprikkeld om een pauze te nemen. De meeste afspraken duren een uur en soms komt het voor dat er meerdere overleggen achter elkaar gepland worden. Een oplossing daarvoor is om afspraken geen uur te laten duren, maar 45 minuten. Zo creëer je 10 tot 15 minuten pauze voor jezelf om even wat anders te doen voordat de volgende afspraak begint. Gun jezelf een extra bak koffie of een wandeling, je verdient het!

3. Een gezonde leefstijl

Doordat je thuis nu ook je kantoor is, gun je jezelf misschien niet meer de tijd om te ontspannen. Maar het is erg belangrijk om dit wel te doen. Je voelt je misschien beperkt in je mogelijkheden en het werk kan nieuwe spanningen met zich meebrengen. Stressklachten liggen dan op de loer. Daarom is het belangrijk om stress te reduceren. Ga even stofzuigen tussen de afspraken door. Neem wat meer tijd voor lunch en maak een gezonde maaltijd. Of plan een work-out in aan het begin of het eind van je dag. Inspiratie nodig voor een effectieve work-outs? Download dan de app ‘7 minute training’. Klik hiervoor op de link hieronder:

4. Een frisse neus

Beweging is niet alleen gezond, maar ook nog eens goed voor je hersenen. Het houdt je scherp, productief en het reduceert stress. Maar misschien heb je niet altijd zin om intensief te sporten. Wandelen is een goede manier om toch jouw dagelijkse portie beweging te krijgen. Zo’n wandeling is op allerlei manieren te regelen. Spreek af met een collega die in de buurt woont en ga samen een lunchwandeling maken, met anderhalve meter afstand natuurlijk. Of kies een alternatieve optie voor een videogesprek: een telefonische afspraak die te combineren is met een wandeling. Wandel je liever alleen? Dan kun je altijd een leuke podcast opzoeken om ondertussen te luisteren.

5. Ademhalingsoefeningen

Iedereen is nog een beetje zijn of haar draai aan het vinden in het thuiswerken. Bij zo’n verandering moet je altijd alert blijven op stressverschijnselen. Daarom is het goed om af en toe even een relaxmomentje te pakken. Klik op deze link voor een interessante ademhalingsoefening die jou in twee minuten kalmeert en klaarstoomt voor de rest van de dag. Of download hier de app ‘Headspace’. Deze applicatie helpt jou met meditaties over mindfulness en leert je beter in het moment te leven.