HBO-ICT

6 tips om jouw deeltijdstudie te bekostigen

Jij wilt weer studeren, maar er is nog één kleine drempel: de financiën. Gelukkig zijn er een aantal regelingen en subsidies waar jij als toekomstige deeltijdstudent gebruik van kunt maken. Wij zetten de mogelijkheden graag op een rijtje.

Studeren is een investering in jezelf. Tegelijkertijd is het ook letterlijk een grote investering. Zeker wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Daarom zijn er 6 opties waar jij gebruik van kunt maken.

1. Levenlanglerenkrediet

De huidige kennismaatschappij vraagt om professionals die nooit uitgeleerd zijn. Vandaar dat het Levenlanglerenkrediet in het leven is geroepen. Dit is een nieuwe regeling van DUO.  Met het Levenlanglerenkrediet kun je geld lenen om je collegegeld te betalen. Daar verbindt DUO echter wel een aantal voorwaarden aan. Let op: het Levenlanglerenkrediet is geen gift. Je moet het na het beëindigen van je studie terugbetalen.

2. Lerarenbeurs

Sta je voor de klas en wil je een bachelor of masteropleiding gaan volgen?  Dan kun je in aanmerking komen voor de Lerarenbeurs. Het grote voordeel is dat deze beurs een voorwaardelijke gift is. Wanneer je 15 studiepunten per jaar haalt, hoef je niets terug te betalen. Sta je niet voor de klas, maar werk je als intern begeleider, zorgcoördinator, ambulant begeleider of remedial teacher? Ook dan kun je in aanmerking komen voor de Lerarenbeurs. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden.

3. Tegemoetkoming leraren

Volg jij een lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan kun je de tegemoetkoming leraren aanvragen. Dit is een gift, die je voor maximaal 24 maanden kunt krijgen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van je inkomen. Hier vind je alle voorwaarden.

4. Tegemoetkoming onderwijsmasters

Kies jij voor een educatieve master aan een hbo-instelling of universiteit of ga je voor een universitaire lerarenopleiding in een vak waarin een docententekort is? Dan kun je gebruik maken van de Tegemoetkoming onderwijsmasters. Let op: je kunt deze tegemoetkoming niet aanvragen als je voor dezelfde opleiding al een Lerarenbeurs krijgt. Benieuwd of jij in aanmerking komt?

5. Extra studiefinanciering voor leraren in spe

Heb je al een opleiding in het hoger onderwijs afgerond en wil je nog een kopopleiding tweedegraads leraar doen? Dan kun je een jaar extra studiefinanciering krijgen. Voorwaarde is wel dat de lerarenopleiding aansluit op je vooropleiding.

6. Subsidie korte scholingstrajecten

Werk jij al in het voortgezet onderwijs of wil je hier gaan werken en beschik je nog niet over de juiste lesbevoegdheid? Dan kun je subsidie aanvragen voor een kort scholingstraject. Haal je je bevoegdheid binnen de gestelde tijd dan is deze subsidie een gift. Hier vind je de voorwaarden.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over jouw financiële mogelijkheden om weer te gaan studeren? Neem contact op met ons Studieadviescentrum: studieadvies@nhl.nl.

Jouw ambities waarmaken?

Heb jij af en toe ook zo’n knagend stemmetje in je hoofd? Benieuwd of deeltijd studeren iets voor jou is? Check onze evenementen of vraag een oriëntatiegesprek aan

Meer informatie