6 tips om jouw deeltijdstudie te bekostigen

Jij wilt weer studeren, maar er is nog één kleine drempel: de financiën. Gelukkig zijn er enkele regelingen en subsidies waar jij als toekomstige deeltijdstudent gebruik van kunt maken. Wij zetten de mogelijkheden graag op een rijtje.

Studeren is een investering in jezelf. Tegelijkertijd is het ook letterlijk een grote investering. Zeker wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Daarom zijn er 5 opties waar je mogelijk een beroep op kunt doen.

1. Levenlanglerenkrediet

De huidige kennismaatschappij vraagt om professionals die nooit uitgeleerd zijn. Vandaar dat het Levenlanglerenkrediet in het leven is geroepen. Met het Levenlanglerenkrediet kun je geld lenen om je collegegeld te betalen. Daar verbindt DUO echter wel een aantal voorwaarden aan. Let op: het Levenlanglerenkrediet is geen gift. Je moet het na het beëindigen van je studie terugbetalen.

2. Lerarenbeurs

Sta je voor de klas en wil je een bachelor of masteropleiding gaan volgen?  Dan kun je in aanmerking komen voor de Lerarenbeurs. Het grote voordeel is dat deze beurs een voorwaardelijke gift is. Wanneer je 15 studiepunten per jaar haalt, hoef je niets terug te betalen. Sta je niet voor de klas, maar werk je als intern begeleider, zorgcoördinator, ambulant begeleider of remedial teacher? Ook dan kun je in aanmerking komen voor de Lerarenbeurs. Hieraan is een aantal voorwaarden verbonden.

3. Tegemoetkoming leraren

Volg jij een lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan kun je de tegemoetkoming leraren aanvragen. Dit is een gift, die je voor maximaal 24 maanden kunt krijgen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van je inkomen. Hier vind je alle voorwaarden. Je mag de Tegemoetkoming Leraren combineren met het Levenlanglerenkrediet.

4. Extra studiefinanciering voor leraren in spe

Heb je al een opleiding in het hoger onderwijs afgerond en wil je nog een kopopleiding tweedegraads leraar doen? Dan kun je misschien in aanmerking komen voor een jaar extra studiefinanciering.. Voorwaarde is wel dat de lerarenopleiding aansluit op je vooropleiding.

5. Subsidieregeling zij-instroom

Heb je een baan in het onderwijs, maar ben je nog niet bevoegd? Of ben je al bevoegd, maar wil je les geven in een ander vak? Via een zij-instroomtraject kun je binnen twee jaar een (tweede) onderwijsbevoegdheid halen. Scholen kunnen de subsidie zij-instroom gebruiken om dit te financieren. Meer informatie over subsidie zij-instroom vind je op de site van DUO.

6. Subsidie korte scholingstrajecten

Werk jij al in het voortgezet onderwijs of wil je hier gaan werken en beschik je nog niet over de juiste lesbevoegdheid? Dan kun je subsidie aanvragen voor een kort scholingstraject. Haal je je bevoegdheid binnen de gestelde tijd dan is deze subsidie een gift. Hier vind je de voorwaarden.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over jouw financiële mogelijkheden om weer te gaan studeren? Neem contact op met ons Studieadviescentrum via studieadvies@nhlstenden.com of (058) 2513400.

Ook jouw ambities waarmaken?

Heb jij af en toe ook zo’n knagend stemmetje in je hoofd? Benieuwd of deeltijd studeren iets voor jou is? Kom naar onze Infoavond Werken en Studeren op dinsdag 5 maart!