Psychologie in de praktijk

Hoe denken mensen en hoe beïnvloedbaar zijn mensen? Dat leer je bij het vak psychologie. Psychologie zit anders in elkaar dan fotografie, film en geluid en grafische vormgeving. Waar je daar vooral dingen doet, denk je bij psychologie vooral na. 

Psychologisch denken 

"Tijdens dit vak, merkte ik dat ik psychologisch ging na denken. Ik voorspelde van tevoren wat iemand zijn reactie zou zijn als ik een bepaald iets zou vragen. Een voorbeeld: vragen of iemand mij naar het busstation wil brengen die best wel verderop ligt. Dit verzoek werd dan afgewezen en daarna zette ik lager in: wil je me dan naar de dichtstbijzijnde bushalte brengen. Dit laatste was al mijn eerste intentie en ik voorspelde dan ook dat die persoon dit wel zou doen en ik kreeg gelijk. Dat zijn typische dingen die je leert bij psychologie." 

Psychologie toepassen in de praktijk

Bovenstaand voorbeeld kan natuurlijk ook prima worden toegepast in de praktijk. Vaak als je wat wil van een bepaald persoon of bedrijf, moet je eerst hoog inzetten om vervolgens je uiteindelijke verzoek voor elkaar te krijgen. Mensen hebben namelijk het gevoel dat ze na een eerste afwijzing, het tweede verzoek niet meer kunnen afwijzen.  

Psychologie en social media 

Ook is psychologie toe te passen op social media. Denk aan dingen als: like for like (als jij iets doet, doe ik het ook), winacties, bekende mensen inzetten voor het maken van content (als … het aanraadt moet het wel goed zijn) en ga zo maar door. 
 
Meer weten over psychologie in de wereld van content? Bezoek dan zeker het online event Create & Connect op 17 juni.  

Meer over het online event