Bastiaan Schippers

Bastiaan Schippers is vierdejaarsstudent Integrale Veiligheidskunde.

Placeholder

”Netwerken is onmisbaar bij het vinden van een stageplek”

Stage bij een gemeente
“In het derde jaar is stage een onderdeel van de studie. Ik wilde graag kennismaken met werken bij een gemeente. Ik kon terecht in Den Helder. Het was indrukwekkend om zo’n grote organisatie van dichtbij mee te maken en te zien hoe de mensen daar werken. Ik liep mee op veel verschillende afdelingen. Daardoor maakte ik snel kennis met het werkveld. Het was fijn dat ik mijn eigen tijd mocht indelen. Meestal werkte ik van 8.30 tot 17.00 uur.”

 Uiteenlopende werkzaamheden
“Tijdens mijn stage werkte ik als beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid. In die functie is je werk heel divers. Je voert veel overleg en schrijft bijvoorbeeld beleidsstukken. Dat kan gaan over jeugdcriminaliteit, maar ook over de GGZ of het prostitutiebeleid. Over dat laatste schreef ik mijn onderzoeksrapport. Het gaafste vond ik de evenementen waaraan ik mee mocht helpen. Bijvoorbeeld de Waaks-bijeenkomsten. Deze organiseerden we om winkeliers bewust te maken van winkeldieven.”

 Solliciteren via netwerk
“Omdat ik in Leeuwarden woon, heb ik eerst geprobeerd om een stageplek te vinden bij een Friese gemeente. Ik verstuurde veel brieven, maar ik werd nergens uitgenodigd. Ik merkte al gauw dat netwerken onmisbaar is bij het vinden van de juiste plek. Ik vroeg mijn familie en vrienden om mee te denken en sprak mensen aan uit het werkveld. Uiteindelijk ben ik via een kennis bij de gemeente Den Helder terechtgekomen. Mijn ouders wonen daar, dus ik kon doordeweeks bij hun slapen. Je moet er wel wat voor over hebben!”