Referentie software 

Met referentie software kun je jouw referenties en bijbehorende artikelen op één plek verzamelen, bewerken en delen met anderen. De referenties die je gebruikt voor opdrachten of scripties kun je invoegen in de tekst en laten opmaken in een citatiestijl zoals APA. Dit zijn enkele veel gebruikte gratis referentiemanagers: 
 

Mendeley

Mendeley is een referentiemanager die je op verschillende apparaten kunt downloaden en gebruiken. Je kunt pdf's en referenties importeren uit catalogi, databanken en websites, opslaan en organiseren, lezen en annoteren, delen met anderen en in groepen delen. Het gratis account heeft 2 GB opslagruimte en je kunt 5 groepen van maximaal 25 personen aanmaken. Mendeley genereert literatuurlijsten en heeft de mogelijkheid om de referenties in de tekst te verwerken, bijvoorbeeld in Word.  

Pro: Je kunt eenvoudig pdf's in Mendeley slepen en opslaan. Uit de metadata van de pdf wordt een referentie gemaakt. 

Nadeel: de 2 GB opslagruimte kan beperkt zijn.

Meer informatie:

 

Rayyan 

Rayyan is een gratis online referentiemanager. Vooral geschikt voor het eenvoudig en snel screenen van veel referenties of het (samen-)werken aan een systematic review. Reviewers kunnen elk afzonderlijk een selectie maken welke referenties wel of niet te includeren voor de systematic review. De verschillen en overeenkomsten kunnen na afloop van de screening geanalyseerd worden door tags, labels of filters. De volledige artikelen kunnen als pdf worden toegevoegd. Er zit geen schrijfhulp bij die ondersteunt bij het schrijven van artikelen of rapporten.

Pro: Er is geen verschil tussen weergave op pc, smartphone of tablet. 

Meer informatie:

Tutorial Rayyan (Engelstalig)

 

Scribbr

Scribbr is een bronnengenerator. Het is erg eenvoudig in gebruik. Je kunt je bron opzoeken met de titel, de URL, het ISBN of de DOI en de Scribbr APA generator maakt er een bronvermelding van en laat ook zien hoe de bronvermelding in de tekst eruit ziet. Je kunt een bronnenlijst maken en exporteren naar Word. Het is mogelijk om na het aanmaken van een gratis account je bronnenlijsten te bewaren. Je kunt ook je bronnenlijst laten controleren in de APA. Dat is op dit moment nog gratis. 

Pro: In het Nederlands en in vergelijking met andere referentiemanagers vaak accuraat. De Knowledgebase biedt video’s  artikelen over onderzoek, schrijven en bronvermelding. 

Nadeel: geen invoegmogelijkheden voor referenties in de tekst. 

Meer informatie:

 

Zotero

Zotero is een gratis open source referentiemanager waarmee je referenties kunt verzamelen met bijbehorende teksten, bestanden, webpagina’s etc. De referenties zijn in een tekst te gebruiken als verwijzingen en voor het samenstellen van een literatuurlijst in diverse citatiestijlen zoals APA en Vancouver. Zotero werkt met Word, Google Docs, OpenOffice en Libre Office. Met de connector voor jouw webbrowser kun je referenties uit catalogi, databases en webpagina’s importeren in Zotero.

Pro: Met de Zotero Connector, een browserextensie, kun je referenties uit catalogi, databases en webpagina’s importeren in Zotero. 

Meer informatie: