Studiekeuze in tijden van corona

Het liefst ga je naar Open Dagen, loop je rond op verschillende scholen en ruik je daar de geur van verse koffie van de verschillende koffiebars. Maar dat kan in deze gekke periode allemaal even niet. Hoe oriënteer je je nu dan goed, en proef je toch de sfeer zodat je de juiste studiekeuze kunt maken? Wij geven je een aantal tips voor als je nog geen idee hebt, twijfelt of nog net dat laatste stukje bevestiging voor je studiekeuze zoekt.

Begin bij het begin

Je hebt misschien nog geen idee wat je wilt doen of vindt álles wel een beetje leuk. Waar begin je dan? Bij het begin! Onderzoek wat je leuk vindt door na te denken over je hobby’s, vraag mensen uit je omgeving waar jij goed in bent en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Hoe zien zij jou? Ook op internet zijn tests te vinden die je hier meer inzicht in kunnen geven zoals deze studiekeuzetest of de studievergelijker. Ook is altijd de mogelijkheid om vrijblijvend met een studiekeuzeadviseur in gesprek te gaan om samen te onderzoeken wat bij jou zou kunnen passen. Doen ze graag!

Bezoek een Open Dag

Oké, dat klinkt een beetje gek want we vertellen je net in de intro dat dit fysiek niet meer kan. Maar gelukkig gaan veel scholen, waaronder de onze, digitaal door! Maak tijdens de Online Open Dag bijvoorbeeld kennis met docenten, studieprogramma’s en de school. Digitaal en virtueel, maar net zo informatief.

Leer van de ervaringen van anderen

Of je nu nog twijfelt, of het al bijna zeker weet; contact met huidige studenten kan je ontzettend helpen bij het doorhakken van knopen. Zij studeren al in het vakgebied waar jij misschien naartoe wilt en kennen de school ook als de beste. Wat zijn de dingen die zij leuk vinden? Waar lopen ze tegenaan?

Een school kan je vertellen hoe een les eruit ziet, maar weten hoe een student het ervaart is misschien nog wel leuker! Op de pagina Ervaringsverhalen vind je verhalen van studenten van verschillende opleidingen én verhalen van afgestudeerden. Zo leer je niet alleen de studenten van de opleidingen maar ook je carrièreperspectief vast een beetje kennen.

Ook via Instagram, LinkedIn en de school zijn er veel initiatieven van studenten die je graag verder helpen. Ook de studenten van NHL Stenden helpen je graag.  Zij hebben voor dezelfde keuzes als jij gestaan en kunnen je als ervaringsdeskundige dan ook goed op weg helpen. Je kunt de vragen stellen via hun social media. Of vraag eens in je omgeving of er mensen zijn die op jouw toekomstige school studeren.

Volg hogescholen op social

Kennis maken met de locaties is lastiger, maar wist je dat sociale media je vaak een goed indruk kunnen geven? Zie je gelijk wat er speelt! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Instagram waar je onder andere onze talenten, medewerkers en meest toffe projecten voorbij ziet komen.

Loop mee!

Hoe is het om student te zijn bij een specifieke opleiding? Je ontdekt het misschien wel door met een student te spreken, online college te volgen of aan de hand van een virtuele workshop. Meld je aan voor een online Meeloopdag en de opleiding houdt je op de hoogte van de specifieke mogelijkheden bij jouw toekomstige studie.

Meer weten over studiekeuze? Bezoek dan de pagina Hulp bij studiekeuze voor nog veel meer tips bij de verschillende fases van een studiekeuze. Of neem contact op met één van onze studiekeuzeadviseurs via het contactformulier. Zij brengen je graag verder.