Duurzame Kunststoftechnologie

Duurzame Kunststoftechnologie, Cursus

Ben je geïnteresseerd in duurzame kunststoftechnologie of werkzaam als technicus engineering of allround operationeel technicus in de kunststofbranche? Dan is deze cursus iets voor jou!

In de kunststofindustrie spelen biobased materialen en recycling een steeds grotere rol. NHL Stenden Hogeschool en Drenthe College spelen hierop in met de cursus Duurzame kunststoftechnologie. Een unieke samenwerking tussen mbo en hbo. Na afloop heb je voldoende kennis in huis over het produceren van biobased- en gerecyclede kunststoffen en hou jij toezicht op de kwaliteit. Ook heb je een certificaat op zak waar het werkveld om vraagt.

Wat staat je te wachten?

Je leert tijdens deze cursus de basis van polymeerchemie en polymeertechnologie. Daarna wordt verder ingegaan op biopolymeren en biologisch afbreekbare polymeren. Hetzelfde geldt voor composieten, ook hier leer je over composieten in het algemeen en daarna specifiek de bio-composieten. De basisverwerkingstechnieken zoals spuitgieten en extrusie komen zowel theoretisch als praktisch aan bod. Tot slot wordt ingegaan op de mechanische eigenschappen zoals sterkte, stijfheid en slagvastheid.

Studiekenmerken

Start studie

  • Februari
  • September

Locatie

  • Emmen

Taal

  • Nederlands

Studieduur

8 dagdelen

Praktische zaken

De cursus Duurzame Kunststoftechnologie bestaat uit acht dagdelen. Elke week één avond van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Cursuskosten

De cursus kost € 995,-* (exclusief btw). Overige kosten zoals materiaalkosten, examens, bezoek aan het laboratorium van NHL Stenden, koffie en thee zijn inbegrepen.

*Bovenstaande kosten zijn een indicatie en kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Certificering

De cursus wordt afgesloten met een officieel examen. Heb je het examen met een voldoende afgerond dan ontvang je een erkend mbo-certificaat van het keuzedeel Duurzame Kunststoftechnologie. Het mbo-certificaat wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO.

Locatie

Je volgt de cursus binnen de locatie van Drenthe College, van Schaikweg 98, 7811 KL, Emmen

Opbouw studie

De cursus beslaat 8 dagdelen en wordt op de achtste dag afgesloten met een examen

Dag 1: Inleiding in de polymeerchemie, polymeertechnologie en composieten:

  • Classificering van polymeren
  • Thermoplasten, thermoharders en elastomeren
  • Thermische eigenschappen (glastemperatuur, kristallisatie etc)
  • Composieten (kunststof-vezel-combinaties)
  • Verwerkingstechnieken

Dag 2: De verschillende soorten, verwerking en toepassing van bio-composieten door het lectoraat.

Dag 3: Met de opgedane kennis van dag 2, wordt in de laboratoria een aantal producten op basis van bio-composieten gemaakt.

Dag 4: De producten van dag 3 worden getest op mechanische eigenschappen.

Dag 5: Theoretische aspecten en practicum rondom spuitgieten.

Dag 6: Andere verwerkingstechnieken zoals extrusie komen aan bod. Volledig dagdeel binnen het laboratorium van NHL Stenden Hogeschool en begeleiding door docenten van het lectoraat.

Dag 7: Circulaire economie en recycling van kunststoffen (mechanisch en chemisch) door de heer Folkersma, professor Sustainable Polymers.

Dag 8: Examinering

Studeren bij NHL Stenden

Register

Door de samenwerking binnen de cursus met Drenthe College verloopt je aanmelding en eventuele vragen voor de cursus via de website van onze partner. Heb je eventueel vragen, dan kan je direct contact opnemen met Drenthe College via Bert Meijering (b.meijering@drenthecollege.nl )

Door op de button hieronder te klikken kom je op de aanmeldpagina en volg je de aanwijzingen om je aan te melden.

Aanmelden