Keuzecursus robotica VO

Cursus

Veel scholen oriënteren zich op robotica en programmeren. Gaat jouw school komend schooljaar ook een start maken? Of is jouw school al gestart en is het tijd voor verdieping?
Vanuit het ECNO willen we je graag ondersteunen door een cursus aan te bieden die een meer verantwoorde keuze van materiaal, als wel een verantwoorde implementatie mogelijk maakt. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten (blokken) met elk een eigen thema. Daarbij willen we je zoveel mogelijk ervaring laten opdoen met het programmeren zodat je na afloop van de cursus met meer zelfvertrouwen robotica en programmeren in jouw lessen kunt aanbieden.

  • Kennismaken
  • Programmeren
  • Didactiek
  • Doorlopende leerlijn

De blokken kunnen afzonderlijk maar ook gestapeld worden gevolgd. Echter, voor het volgen van blok 4 is blok 3 noodzakelijk. Voor de deelnemers die willen stapelen is het mogelijk opdrachten mee te krijgen die in het volgende blok worden besproken of toegepast. Alle blokken zijn praktijkgericht en we houden rekening met jouw ervaring, kennis en vaardigheden.

Studiekenmerken

Locatie

  • Groningen

Taal

  • Nederlands

Studieduur

min. 2 uur / max. 8 uur

Praktische zaken

Kosten

Eén blok € 80,- 
Twee blokken € 140,-
Drie blokken € 180,-
Vier blokken € 200,-

Inclusief gebruik materiaal.

Data en tijd

Bij voldoende interesse worden de data voor het schooljaar 2019-2020 gepland.

Locatie

De bijeenkomsten worden verzorgd bij NHL Stenden Hogeschool / ECNO, locatie Groningen, Eemsgolaan 17, 9727 DW Groningen.

Incompany

De Keuzecursus robotica VO kan ook incompany worden verzorgd.

Eigen traject
Je kunt als school, samenwerkingsverband van scholen of gemeentebestuur het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit eventueel verzorgen op een externe locatie of op de eigen school en stemmen de opleiding zoveel mogelijk af op de specifieke behoefte van de opdrachtgever. Voor een incompanytraject brengen we een offerte uit. 

Interesse?
Heb jij interesse in een incompany opleidingstraject? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter

Opbouw studie

De blokken kunnen afzonderlijk maar ook gestapeld worden gevolgd. Echter, voor het volgen van blok 4 is blok 3 noodzakelijk. Voor de deelnemers die willen stapelen is het mogelijk opdrachten mee te krijgen die in het volgende blok worden besproken of toegepast. Alle blokken zijn praktijkgericht en we houden rekening met jouw ervaring, kennis en vaardigheden.

Blok 1 Onderbouw aanbod

In dit onderbouw blok verkennen en vergelijken we enkele microcontroller platforms zoals de micro:bit, Ardublock en Picaxe. Je kunt ervaren hoe eenvoudig het is meetgegevens van een sensor over te brengen naar een spreadsheet. Daarnaast experimenteren we met (kant en klare) robots zoals de veel gebruikte Mbot of Lego Mindstorms. We laten zien hoe leerlingen met Fritzing op eenvoudige wijze zelf printplaatjes kunnen ontwerpen en laten maken. Ook kijken we naar inzetbaarheid en doelgroepen.  

In dit blok laten we je op twee verschillende manieren kennismaken met twee vergelijkbare programmeertalen voor de PC: Small Basic en Python. We gebruiken de tekenfunctie 'Turtle' in combinatie met variabelen. Deze vergelijking van zowel programmeertaal als aanpak is een mooi uitgangspunt voor de didactische dialoog in blok 3.

Daarnaast zijn er Internet of Things (IoT) demo’s, een thema dat momenteel erg in de belangstelling staat. Eventueel kun je hier zelf mee aan de slag (gevorderd niveau).

In dit blok maak je kennis met zogenaamde 'unplugged' lessen, communiceer je met Meccanoid en laat je een robot lastige opdrachten uitvoeren. We gaan met elkaar de dialoog aan over de didactische uitgangspunten en kijken naar externe bronnen. Het huiswerk bestaat uit het maken van een opdracht/les.

We starten in dit blok met het bespreken en/of uitvoeren van gemaakte opdrachten. Daarna kijken we naar de doorlopende leerlijn. Hoe is de situatie nu en hoe is deze in de nabije toekomst als de leerlingen met enige programmeerervaring van de basisschool bij u komen? Zijn er richtlijnen? Wat doet men in het buitenland? Wat zijn de eigen ervaringen?

Vervolgens kijken we naar de voorwaarden om te komen tot een succesvolle aanpak.

ECNO werkt met ervaren docenten en trainers

Onze docenten en trainers zijn specialisten in hun vakgebied. De meesten werken al jaren voor het ECNO en hun inzet en enthousiasme werkt aanstekelijk. Onze leermethode kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak. De docenten en trainers zijn betrokken bij jouw leerproces en begeleiden je op maat.

De docenten van de Keuzecursus robotica VO:

Laurens Korste
Ik ben docent robotica en maakonderwijs en ben bij uitstek iemand die theorie met praktijk kan verbinden. Ik ben altijd op zoek naar dat aanbod waarbij zoveel mogelijk leerlingen enthousiast blijven. Ook werk ik graag met laagdrempelige (huis-tuin-en-keuken-)materialen. Mijn specialisaties zijn robotica, programmeren, 21e eeuwse vaardigheden, lesstofontwikkeling en duurzaamheid. Naast mijn werk bij NHL Stenden / ECNO ben ik werkzaam als docent makeronderwijs en 1e graads natuurkunde docent in het VO.

Age Wesselius
In mijn functie als ‘Docent ICT & Didactiek’ ben ik verantwoordelijk voor de inrichting van het ICT-onderwijs in de Pabo voor aankomende leerkrachten in het primair onderwijs, maar ook voor de inzet van ict bij het leren, studeren en lesgeven in de opleiding voor zowel studenten als docenten, en de inzet van ict bij onderwijsontwikkeling. Naast deze rol als docent, ben ik ook bezig met onderwijsontwikkeling en de rol van ict, bijvoorbeeld bij het vormgeven en inrichten van blended learning en digitale didactiek. Het ontwikkelde aanbod aan activiteiten en workshops op het gebied van ICT & Didactiek bied ik nu ook aan, via het ECNO van NHL Stenden Hogeschool, aan leerkrachten, docenten en anderen die werkzaam zijn in het (primair) onderwijs.

Studeren bij NHL Stenden

Open inschrijving

De cursus start bij voldoende deelname: minimaal 9 deelnemers per bijeenkomst/blok.

Je kunt je via een formulier online inschrijven. Na het verzenden van het inschrijfformulier krijg je een bevestiging via de mail. Als je niet direct een automatische bevestiging ontvangt, is de inschrijving mogelijk niet gelukt. Bel of mail dan met het secretariaat van het ECNO: 058 251 2900, ecno@nhlstenden.com

Schrijf je in voor deze cursus