Oriëntatie op educatief leiderschap

Cursus

Ben je werkzaam in het onderwijs? Ben je toe aan een volgende stap of nieuwe uitdaging? Wil je meer weten over educatief leiderschap? ECNO biedt je de mogelijkheid om in vier dagen kennis te maken met verschillende aspecten van leiderschap in het onderwijs. Deze kennismaking kan je helpen bij de keuze voor een vervolgopleiding op het gebied van leiderschap.

 • Voor iedere professional die aan de slag wil met leiderschapskwaliteiten
 • Een oriëntatie vanuit het model van Coppenhagen
 • Krijg inzicht in de verschillende processen 

Tijdens de cursus Oriëntatie op educatief leiderschap maken we gebruik van het model van Coppenhagen, waarbij we aandacht besteden aan de Voedingskracht, Beeldkracht, Samenwerkingskracht en Vormkracht. Deze vier krachten geven jou inzicht in de verschillende processen waarmee je als leidinggevende te maken krijgt en hoe deze zich tot elkaar verhouden. 

 1. Voedingskracht: Met welke maatschappelijke ontwikkelingen heb je te maken? Welke hiervan hebben een sterke invloed op het onderwijs? 
 2. Beeldkracht: Waar sta je als leidinggevende voor? Welke stijl past bij je? Wat zijn je kwaliteiten, je valkuilen? 
 3. Samenwerkingskracht: Hoe geef je op effectieve, constructieve en een bij jouw passende wijze leiding aan teams en collega’s? 
 4. Vormkracht: Hoe ziet de organisatie van je school eruit? Hoe zorg je voor een succesvolle planning? 

De cursus Oriëntatie op educatief leiderschap is opgebouwd uit vier bijeenkomsten waarin de beschreven krachten van het creatieproces centraal staan. 

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Wat kun je na de cursus Oriëntatie op educatief leiderschap?

In de oriëntatie krijg je zicht op diverse krachtenvelden die spelen in het onderwijs en hoe jij als leidinggevende hierin kunt opereren. 

Na afloop van de cursus: 

 • heb je een beeld van jezelf in relatie tot je visie, je doelen, je drijfveren en je mogelijke leiderschapscompetenties; 
 • ben je op de hoogte van de belangrijkste principes van teamontwikkeling; 
 • ben je op de hoogte van de belangrijkste aspecten van schoolontwikkeling en 
 • heb je zicht op de eventuele vervolgstappen die je wilt gaan zetten.

Studieduur en studiebelasting

De studiebelasting bedraagt minimaal 40 uur, waarvan 28 contacturen.

Praktische zaken

De cursus heeft twee startmomenten: in het voorjaar en het najaar.

Data en lestijd 2021-2022

De lesdag is de vrijdag. De bijeenkomsten duren van 09.00 uur tot 16.00 uur. De data zijn:

 • 10 september 2021
 • 08 oktober 2021
 • 05 november 2021
 • 10 december 2021

Groepsgrootte
De minimale groepsgrootte is 10 personen.

Locatie
De bijeenkomsten worden georganiseerd bij Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6 in Bakkeveen.

Kosten
De kosten voor de cursus Oriëntatie op educatief leiderschap bedragen € 985,- inclusief lesmateriaal, koffie/thee en een lunch.

Incompany

De post-hbo-opleiding Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren kan ook incompany worden verzorgd.

Eigen traject
Je kunt als school, samenwerkingsverband van scholen of gemeentebestuur het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit eventueel verzorgen op een externe locatie of op de eigen school en stemmen de opleiding zoveel mogelijk af op de specifieke behoefte van de opdrachtgever. Voor een incompanytraject brengen we een offerte uit.

Interesse?
Heb jij interesse in een incompany opleidingstraject? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter

Opbouw studie

Tijdens de vier bijeenkomsten leer je theorieën over leiderschap te integreren in je eigen handelen, te reflecteren op jezelf en op je situatie en open te staan voor nieuwe inzichten. Je verdiept je samen met anderen in de betekenis van leidinggeven voor jezelf, je collega’s en de schoolorganisatie. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en je resultaten. Je legt steeds relaties tussen het geleerde en de actuele schoolpraktijk.
In elke bijeenkomst staat één van de krachten uit het creatieproces van Coppenhagen centraal.

Trainer

ECNO werkt met ervaren trainers

Onze docenten en trainers zijn specialisten in hun vakgebied. De meesten werken al jaren voor NHL Stenden Hogeschool / ECNO en hun inzet en enthousiasme werkt aanstekelijk. Onze leermethode kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak. De docenten en trainers zijn betrokken bij jouw leerproces en begeleiden je op maat.

De trainer van de cursus Oriëntatie op educatief leiderschap is:

Roy Meulman
Roy Meulman is sinds 2012 adviseur, coach en trainer bij NHL Stenden / ECNO. Hij heeft veel ervaring op het gebied van leiderschap in het primair onderwijs, eerst als directeur van verschillende scholen en later als interim-manager. Roy is onder andere kerndocent bij de schoolleidersopleidingen, geeft trainingen aan schoolteams in het primair, voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs en coacht leidinggevenden.

 

Studeren bij NHL Stenden

Open inschrijving

De cursus Oriëntatie op educatief leiderschap kun je via open inschrijving volgen.

Inschrijven

Je kunt je via een formulier online inschrijven voor de opleiding, cursus of training van jouw keuze. Na het verzenden van het inschrijfformulier krijg je een bevestiging via de mail. Als je niet meteen een automatische bevestiging ontvangt, is de inschrijving mogelijk niet gelukt. Bel of mail dan met het secretariaat van het ECNO: 058 251 2900, ecno@nhlstenden.com.

Schrijf je in voor deze cursus