Rekenspecialist in het vo en mbo

Leergang

Is het rekenbeleid op jouw school in ontwikkeling en heb je er behoefte aan om je verder te ontwikkelen in het rekenonderwijs? Wil je met behulp van het drempelmodel en de rekenmuur leerlingen helpen achterstanden in te halen? Of het rekenonderwijs op jouw school nog eens grondig onder de loep nemen? Met de leergang Rekenspecialist in het vo en mbo maak jij die kwaliteitsslag.

Studiekenmerken

Locatie

  • Groningen

Taal

  • Nederlands

Studieduur

ca. 10 maanden

Wat kun je na de leergang Rekenspecialist in het vo en mbo?

Na de leergang ben je in staat ook een bijdrage te leveren aan de verdere integratie van het rekenen binnen alle overige vakken. Je ontvangt na afloop van de leergang Rekenspecialist een certificaat van NHL Stenden Hogeschool / ECNO.

Studieduur

Negen dagdelen op een nog nader te bepalen lesdag. De bijeenkomsten zijn van 13.30 tot 17.00 uur.

Praktische zaken

Bij voldoende deelname (minimaal 9 deelnemers) start de leergang in najaar 2021.

Data en lestijden 2021-2022

In totaal zijn er negen middagbijeenkomsten van 13.30 tot 17.00 uur. Bij voldoende belangstelling worden de data voor het schooljaar 2021-2022 dit voorjaar gepland.
Heb je ook belangstelling en wil je een berichtje wanneer de data bekend zijn, stuur dan een mail naar ecno@nhlstenden.com.

Locatie

Je volgt de lessen op een locatie van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, Rengerslaan 10 of in Groningen, Eemsgolaan 17.

Kosten

De leergang Rekenspecialist in het vo en mbo kost € 1.295,- inclusief lesmateriaal en kofie/thee.

Incompany

De leergang Rekenspecialist in het vo en mbo kan ook als een maatwerktraject en incompany worden verzorgd.

Eigen traject
Je kunt als school, samenwerkingsverband van scholen of gemeentebestuur het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit eventueel verzorgen op een externe locatie of op de eigen school en stemmen de opleiding zoveel mogelijk af op de specifieke behoefte van de opdrachtgever. Voor een incompanytraject brengen we een offerte uit. 

Interesse?
Heb jij interesse in een incompany opleidingstraject? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter

Opbouw studie

Op dit moment wordt er in veel scholen hard gewerkt aan het ontwikkelen van een beleid omtrent de invoering van de landelijke examens voor taal en rekenen. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de referentieniveaus en de gevolgen daarvan voor de inrichting en de organisatie van het onderwijs op de school.

Achtergrond

Vestibulum id ligula porta felis euismod semper.Uit longitudinaal onderzoek onder basisscholen naar de rekenontwikkeling van leerlingen bleek dat er veel automatiseringsachterstanden zijn waardoor drempels niet worden genomen die voorwaardelijk zijn voor een goede rekenontwikkeling.

Het is daarom wenselijk om samen met docenten en onderwijskundige medewerkers een traject te ontwikkelen waarin het rekenonderwijs centraal staat. Het ontwikkelen van eigen vaardigheden en kennis met betrekking tot gecijferdheid, rekenproblematiek en dyscalculie, didactiek, materialen en nieuwe ontwikkelingen moeten daarin een belangrijke rol hebben.

Tijdens de leergang werk je aan verschillende thema’s:

  • Ontwikkelingsplan, eigen onderwijspraktijk, startdomein getallen
  • Domein getallen
  • Domein breuken
  • Domein verhoudingen
  • Meten en meetkunde
  • Verbanden
  • Combinatie bewerkingen
  • Eigen presentaties

Als onderdeel van de leergang doe je kleine praktijk- en actieonderzoeken binnen het rekenonderwijs op jouw school. Op die manier verstevig je de eigen praktijk en geef je  rekenen een goede basis binnen de school. In de tijd tussen de bijeenkomsten voer je de opdrachten uit in het kader van jouw eigen vaardigheidsniveau en op pedagogisch-didactisch gebied met betrekking tot de eigen praktijk.

In een persoonlijk portfolio worden alle opdrachten vastgelegd en dat portfolio blijft ook voor je beschikbaar. Ook de andere deelnemers in de opleidingsgroep maken hiervan gebruik zodat je samen een praktisch naslagwerk creëert.

NHL Stenden | ECNO werkt met ervaren trainers en docenten

Onze docenten en trainers zijn specialisten in hun vakgebied. De meesten werken al jaren voor het ECNO en hun inzet en enthousiasme werkt aanstekelijk. Onze leermethode kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak. De docenten en trainers zijn betrokken bij jouw leerproces en begeleiden je op maat.

De docent-trainer van de leergang Rekenspecialist in het vo en mbo is:

Diederick de Vries
Diederick de Vries, rekendocent aan het Drenthe College en ‘MBO-Leraar van het Jaar 2015', heeft zijn eigen Vlog-kanaal op Youtube geopend en daaraan is tevens een Facebookpagina gekoppeld: RekenVlog. Op geheel eigen manier probeert hij rekenen met zijn rekenvlogs weer op de kaart te zetten. Korte instructiefilmpjes over optellen, aftellen, delen en procenten. Als het aan hem ligt maakt hij minstens nog veertig vlogs. "Ik behandel de vier domeinen van het rekenen in mijn vlogs: getallen, verhoudingen, meten & meetkunde en verbanden. Per domein denk ik ongeveer tien vlogs nodig te hebben. Dat is mijn einddoel. Als het een succes is, dan wil ik wel uitbreiden." De filmpjes die Diederick maakt, zijn voor iedereen te zien en te gebruiken.

Studeren bij NHL Stenden

Open inschrijving

De leergang Rekenspecialist in het vo en mbo wordt in het schooljaar 2021-2022 ook weer met een open inschrijving aangeboden.

Inschrijven

Je kunt je via een formulier online inschrijven voor de leergang. Na het verzenden van het inschrijfformulier krijg je een automatisch gegenereerde bevestiging via de mail. Krijg je die niet meteen, dan is de inschrijving mogelijk niet gelukt. Bel of mail dan met het secretariaat van het ECNO: 058 251 2900 / 06 2248 9373, ecno@nhlstenden.com

Schrijf je in voor deze leergang