Schakelprogramma Accountancy

Cursus

Wil jij je na de studie Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) verder specialiseren in het vak accountancy? Met het schakelprogramma vergroot jij je kennis en ervaring op het gebied van accountancy. Jij kan na het afronden van het schakelprogramma aan de slag in de accountantspraktijk of doorstuderen tot AA aan de Post-hbo Accountantsopleiding met oriëntatie Accountancy-MKB.

 • Na het afronden van het schakelprogramma krijg jij toegang tot de post-hbo Accountantsopleiding met oriëntatie Accountancy-MKB.
 • Je behaalt de juiste kwalificatie om door te studeren tot AA.
 • Je krijgt meer verdieping en ervaring met het geven van adviezen op financieel gebied.
 • Je krijgt meer ervaring met het controleren van jaarrekeningen van organisaties.

Jij gaat je tijdens het schakelprogramma meer specialiseren op het gebied van accountancy. Je vergroot je inhoudelijke kennis over de vier kerntaken van een accountant: administratieve dienstverlening, fiscaliteit, advisering en controle. Na het schakelprogramma kan je nog beter kleine en grote organisaties ondersteunen in het maken van goede en onderbouwde financiële beslissingen. Tijdens het schakelprogramma kan jij je opgedane kennis direct toepassen op jouw werkplek. Een perfecte combinatie van werken en leren!

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Wat kun je na het schakelprogramma?

Na afronden van het schakelprogramma ben je een controlerende financiële professional die met inlevingsvermogen, cijfermatige onderbouwing en integriteit kwalitatief goede adviezen geeft.

Je kunt dus verder met je beroep, maar het is ook een perfecte schakel om door te studeren tot Accountant Administratieconsulent (AA) of ) schakeltraject Masteropleiding Registeraccountant (RA). Kies je om door te studeren tot AA, dan kan je bij ons de post-hbo Accountantsopleiding met oriëntatie Accountancy-MKB volgen.

Studieduur & belasting

In totaal bestaat de studie uit 60 studiepunten (ECTS). Elk studiepunt staat in dit geval voor 28 studie-uren oftewel een totale studiebelasting van 1680 uur. Het aantal uren is inclusief de contacturen en de overige uren zijn voor het studeren. Hoe jij dit persoonlijk voelt en ervaart is afhankelijk van vele factoren zoals je ervaring, leefomstandigheden en je werkplek.

Toelatingseisen

Voor dit schakelprogramma heb je een recent afgeronde hbo-bachelor Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) nodig.

Ben je al een tijdje aan het werk binnen de accountancy en wil je deelnemen aan dit programma, neem dan contact op met de opleiding. Dit is om te bepalen of je direct toelaatbaar bent en je vooropleiding nog relevant is.

Naast een recent diploma is de voorkeur dat je drie dagen per week binnen een accountantskantoor werkzaam bent.

Praktische zaken

De opleiding wordt samen met Hanzehogeschool Groningen aangeboden en de colleges vinden plaats in Groningen.

Kosten

Het schakelprogramma kost €4.500,-- inclusief examens. Naast het collegegeld moet je rekening houden met eventuele kosten voor studiemateriaal. Mocht je meerdere kansen nodig zijn om je landelijk examen en schriftelijke tentamens te behalen, dan wordt dit doorberekend. Het schakelprogramma is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

De colleges vinden plaats op de locatie Meerwold van Hanzehogeschool in Groningen, Laan Corpus den Hoorn 300.

Lesdagen en lestijden

De colleges worden wekelijks gegeven op vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Studielast

In totaal bestaat de studie uit 60 studiepunten (ECTS). Elk studiepunt staat in dit geval voor 28 studie-uren oftewel een totale studiebelasting van 1680 uur. Het aantal uren is inclusief de contacturen en de overige uren zijn voor het studeren. Hoe jij dit persoonlijk voelt en ervaart is afhankelijk van vele factoren zoals je ervaring, leefomstandigheden en je werkplek. 

 

Opbouw Studie

De reguliere studieduur van de opleiding is plus minus 9 maanden. De opleiding bestaat uit vier periodes. Elke periode is opgebouwd uit verschillende thema's. Alles is erop gericht om je kennis op het gebied van accountancy aan te vullen. De opleiding bevat verschillende onderdelen om je kennis op het gebied van accountancy te verhogen.

Periode 1
 • Internal control and accounting information systems (BIV/AO)
 • Financial Accounting
 • Audit & Assurance
 • OAT

De module OAT wordt in het eerste half jaar gegeven en wordt met een landelijk examen afgesloten. Wij bieden deze module tevens apart aan. Het behalen van de OAT geeft vrijstelling voor het schakeltraject van de masteropleiding tot Registeraccountant.

 • Fiscaliteit & Recht
 • IT in accountantspraktijk
 • Finance (alleen voor oud NHL Stenden studenten)
 • Werkplekdossier

Praktijk

Het schakeltraject is naast theoretisch ook praktisch ingericht, want naast één dag studie per week ben jij de overige tijd aan de slag binnen het accountantskantoor. In verband met de grote studiebelasting in het eerste half jaar van het schakelprogramma adviseren wij dat je maximaal drie dagen per week voor het accountantskantoor werkzaam bent.

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van schriftelijke tentamens en één landelijke examen OverAllToets (OAT). Daarnaast krijg je opdrachten voor op je werkplek. 

Studeren bij NHL Stenden

Aanmelden

Door de samenwerking binnen het Schakelprogramma Accountancy met Hanzehogeschool Groningen verloopt je aanmelding voor dit programma via de website van onze partner. Door op de button hieronder te klikken kom je op de aanmeldpagina en volg je de volgende stappen in het aanmeldproces:

 1. Voer gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer je al een Hanzehogeschool accountant hebt. Klik anders op: Heeft u geen gebruikersnaam/wachtwoord, klik dan hier.
 2. Op de volgende pagina dien je een keuze te maken of je al eerder een cursus bij de Hanzehogeschool Groningen hebt gevolgd. Selecteer nee en vul je gegevens in.
 3. Let op! Kies bij het onderdeel aanvraag voor de optie HanzePro Cursus/Training.  
 4. Vervolg aanmeldproces en kies bij het onderdeel algemeen de opleiding Schakelprogramma Accountancy. 

 

Aanmelden