Studieopbouw van de cursus Fiscaal Adviseur
Onderdelen
De opleiding bestaat uit zeven modules en een inleiding. In deze modules behandel je voornamelijk de theoretische achtergrond van fiscale onderwerpen. Je leert snel de weg te vinden in verschillende wetboeken en de Handleiding Belastingrecht. Tijdens de lesavonden behandel je de belangrijkste onderwerpen uit de lesstof en werk je met praktijkcasussen. Hierdoor sla je een brug tussen theorie en praktijk. Door het maken van opdrachten leer je de structuur van verschillende belastingwetten snel doorzien. Waar mogelijk wordt tijdens de lessen een duidelijke link gelegd naar je eigen praktijksituatie.
Deze module behandelt de structuur van de wet (het ‘boxensysteem’), de toerekening van inkomensbestanddelen aan echtgenoten, partners en kinderen, en de binnenlandse/buitenlandse belastingplichtige. Per box ga je diep in op de bijbehorende onderwerpen.
Box 1: loon uit dienstbetrekking, resultaat van overige werkzaamheden (incl. de terbeschikkingstellingsregeling), periodieke uitkeringen, eigen woning en het overgangsrecht (kapitaalverzekering) eigen woning, de (negatieve) uitgaven voor inkomensvoorzieningen, verliesverrekening en middeling.
Box 2: winst uit aanmerkelijk belang, reguliere en fictieve vervreemdingsvoordelen, doorschuifregelingen en DGA-problematiek.
Box 3: vermogensrendementsheffing, vrijgestelde beleggingen, waarderingsproblematiek, de persoonsgebonden aftrekken zoals specifieke zorgkosten en aftrekbare giften, de heffingskortingen, voorlopige teruggaaf en wel of geen aanslag.
Deze module richt zich op de heffing van inkomstenbelasting in box 1. Aan bod komen: ondernemingsvormen, het ondernemersbegrip en samenwerkingsverbanden zoals firma’s en commanditaire vennootschappen, verhuur van de onderneming, huur en/of verkoop van de onderneming, onderscheid totale winst-jaarwinst, vermogensetikettering, autokostenfictie, goed koopmansgebruik, bestendige gedragslijn, waardering van activa en passiva, pensioenverplichtingen, afschrijvingen, investeringsaftrek, reserves, staking van de onderneming, overdracht, overlijden, echtscheiding, emigratie van de onderneming, doorschuifmogelijkheden, oprichting bv, inbreng in de bv, terugkeer uit de bv, aandelenfusie en juridische fusie en splitsing, opvolgingsproblematiek en firmaproblematiek.
Deze module behandelt de structuur van de Wet op loonbelasting en de samenhang daarvan met de Wet op de inkomstenbelasting, het werknemersbegrip, de (fictieve) dienstbetrekking, de inhoudingsplichtige, het loonbegrip, aanspraken, loon in natura (waaronder de auto van de zaak), fictief salaris voor de AB-houder, tariefstructuur, inhoudingen via loonbelastingtabellen, (pseudo)eindheffing bij de werkgever op aangifte, naheffing naar aanleiding van controle, administratieve verplichtingen en afdrachtvermindering.
Ook is de werkkostenregeling een van de centrale onderwerpen van de cursus. Hierbij komen de gerichte vrijstellingen aan de orde, waaronder het nieuwe noodzakelijkheidscriterium werkplekvoorzieningen, concernregeling en afrekensystematiek. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de nieuwe wet DBA.
Tijdens deze module behandel je de deelonderwerpen vennootschapsbelasting, dividendbelasting en internationaal belastingrecht.
Deelmodule vennootschapsbelasting: doel en nut van het oprichten van een bv, belastingplicht, (informele) kapitaalstorting en verkapte winstuitdeling, winstberekening, behandeling van eigen en vreemd vermogen, renteaftrekbeperkingen, innovatiebox, moeder-dochterverhouding, deelnemingsvrijstelling, bedrijfsfusie, geruisloze terugkeer, fiscale eenheid en verrekening verliezen.
Deelmodule dividendbelasting: belastingplicht, heffingsmaatstaf, inhoudingsvrijstelling bij deelnemingsvrijstelling en inhoudingsvrijstelling in specifieke EU-situaties.
Deelmodule internationaal belastingrecht: verdragssluiting, OESO-modelverdrag, eenzijdige regeling ter voorkoming van dubbele belasting, woonplaats-, nationaliteits- en situsbeginsel, objectvrijstelling, verrekeningsmethode, kostenaftrek en vaste inrichting.
Met deze module ontwikkel je kennis op het gebied van leveringen van goederen, diensten, plaats van levering, plaats van dienst, intracommunautaire verwervingen, invoer van goederen, het ondernemerschap, vergoeding, aftrek voorbelasting, herzieningsregeling, tarieven, vrijstellingen, onroerende zaakproblematiek (levering en verhuur), wijze van heffen, verleggingsregelingen, factuurstelsel, kasstelsel, kleineondernemersregeling en administratieve verplichtingen
Deze module behandelt de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de hoofdlijnen van de Invorderingswet.
Bij de behandeling van de AWR/Awb komen aan de orde: aangiften, heffingstechnieken, bezwaar- en beroepsprocedures, belastingrente, vertegenwoordiging, administratieplicht, inlichtingenplicht, bestuurlijke boetes, fiscaal strafrecht en algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
In deze module leer je over beginselen van erfrecht, huwelijksvermogensrecht en geregistreerd partnerschap, woonplaatsbeginsel, erfrechtelijke verkrijgingen, legaten, levensverzekeringen en pensioenproblematiek, verblijvings- en overnemings- en toedelingsbedingen, lasten, tarieven, vrijstellingen, imputatie van pensioenen en lijfrentes, bedrijfsopvolging, beginselen van estateplanning, de gebruikelijkste testamentvormen en schenkbelasting.
Bij het onderdeel Wet op belastingen van rechtsverkeer staat de overdrachtsbelasting centraal. Hier ga je onder andere in op: verkrijging van juridische en economische eigendom, waardebepalingsregelingen, opvolgende verkrijgingen en de wijze van heffing.