Onderwijskundig Leiderschap voor het vo en mbo
Afbeelding
onderwijskundig leiderschap. Een docent voor de klas
Afbeelding
cur-schoolleider-vakbekwaam-VO-MBO
Post-hbo

Onderwijskundig Leiderschap voor het vo en mbo

Als schoolleider van een school binnen het voortgezet of beroepsonderwijs school krijg je in deze opleiding meer inzicht, kennis en vaardigheden over hoe jij strategisch kunt handelen.
Start in
oktober
Locatie
Bakkeveen
Lesdag
Donderdag

In deze post-hbo-opleiding leer je jouw impact als teamleider, middenmanager, opleidingsmanager of afdelingshoofd binnen het onderwijs te vergroten. Je stelt het leren centraal en creëert een rijke leeromgeving voor je collega professionals in de school. Je geeft leiding aan het ontwikkelen, concretiseren en communiceren van een collectieve ambitie op leren, onderwijzen en pedagogisch handelen. Vanuit een strategisch perspectief geef je leiding aan schoolontwikkeling, onderwijskwaliteit, verbindingen met de omgeving van de school en je team. Jouw praktijk en leiderschapsvraag lopen als een rode draad door deze opleiding.

Kenmerken van de cursus Onderwijskundig Leiderschap voor het vo en mbo

Diploma
Diploma
Start in
oktober
Locatie
Bakkeveen
Taal
Nederlands
Studieduur
6 - 12 maanden
Opleidingstype
Post-hbo
Lesdag
Donderdag
Incompany
Nee

Wat kun je verwachten?

In de opleiding Onderwijskundig Leiderschap, gericht op het vmbo, vo en mbo, ontwikkel je een eigen visie op onderwijskundig leiderschap en kun je verschillende strategieën en theoretische concepten inzetten voor de school- en onderwijsontwikkeling. Je leert gebruik te maken van de kwaliteiten van je team en van jezelf. Kenmerkend voor de opleiding is dat we praktijk nabij opleiden: de opdrachten zijn gericht op jouw praktijk en je werkt aan een persoonlijk leiderschapsvraagstuk dat samenhangt met je praktijkcontext.

Je bent een onderdeel van een lerend leiderschapsnetwerk in Noord-Nederland. Een netwerk waarin leiders in onderwijs kennis en ervaringen kunnen delen en impact hebben op onderwijs in de regio. Tevens sluiten we met de inhoud van onze opleiding aan bij de actuele situatie in onderwijs en scholen in Noord-Nederland. Zo dragen we kennisrijk bij aan leiderschap- en onderwijsontwikkeling.

Wat levert de opleiding Onderwijskundig Leiderschap je op?

  • Je leert jezelf als leidinggevende nog beter kennen.
  • Je vormt je professionele identiteit door met je team en school af te stemmen wat belangrijk is. 
  • Je vergroot je impact op duurzame onderwijsontwikkeling.
  • Je ontwikkelt een strategische visie op je school en onderwijs.
  • Samen met je team zet je ideeën over goed onderwijs om in acties.
  • Je stuurt op een professionele cultuur en passend docentengedrag.
  • Je hebt kennis van onderwijsbeleid, pedagogisch klimaat, organisatiepsychologie en teamontwikkeling.
  • Je bent vaardig in het samenwerken met interne en externe belanghebbenden.

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO 

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO. Het ECNO is een organisatie binnen NHL Stenden voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek voornamelijk binnen het onderwijswerkveld.

Meer informatie over het ECNO