Afbeelding
vrouw die aan een auto sleutelt

Alles wat je als werkgever moet weten over een Mkb-route in het hbo

Als werkgever weet je dat het nu meer dan ooit van belang is om goed geschoold personeel aan te trekken en te behouden. Bedrijven die het opleiden en ontwikkkelen van hun medewerkers belangrijk vinden zijn aantrekkelijker om bij te werken. Tegelijkertijd haalt jouw bedrijf nieuwe kennis en vaardigheden binnen en ontwikkelt het bedrijf zich mee. Jouw bedrijf wordt wendbaarder en kan beter innoveren en groeien. Win-win dus! Een mkb-route in het hbo is:

  • Een 2-jarige hbo-opleiding (Associate degree) of een 4-jarige hbo-opleiding (bachelor) aan een hogeschool; 
  • Waarin de werknemer leren en werken met elkaar verbind.
  • De student werkt aan vraagstukken die spelen binnen jouw bedrijf en past het geleerde ook toe.
  • Vooral leren op de eigen werkplek, gecombineerd met 1 dag per week (of in sommige gevallen 1 dag per 2 weken) een lesdag op de hogeschool en zelfstudie.
  • Het werkend leren wordt vastgelegd in een tripartiete overeenkomst tussen student (jouw werknemer), hogeschool en het bedrijf.
  • De student is een werknemer van jouw bedrijf.
  • Je kunt ook een mbo-4 student of een schoolverlaters van het voortgezet onderwijs in dienst nemen en die persoon via de mkb-route doorontwikkelen in en voor jouw bedrijf.
Afbeelding
logo-mkb-route-heel

Mkb-route in het hbo

Het programma 'Mkb-route in het hbo', een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), MKB-Nederland en de Vereniging Hogescholen.

Afbeelding
Willem
“De kennis die onze medewerker opdoet, brengt hij meteen in praktijk”
Willem van der Ark
Directeur van MCS B.V.

Jouw werknemer een student!

Voor een mkb-bedrijf biedt de mkb-route in het hbo een aantal mooie kansen:

  • Je kunt jouw medewerker de kans geven zich verder te professionaliseren, specialiseren of door te ontwikkelen. Deze ontwikkeling kunnen zij na 2 jaar (Ad) of na 4 jaar (bachelor) verzilveren met het erkende hbo-diploma.
  • Je kunt je daarnaast ook richten op mbo-4 studenten (die je wellicht al kent vanuit hun mbo-stage bij jouw bedrijf) en schoolverlaters van het voortgezet onderwijs (havo/vwo) die graag willen werken én zich willen door ontwikkelen.

Subsidies voor werkgevers

Voor de Mkb-route in het hbo kan voor een aantal sectoren gebruik gemaakt worden van de subsidieregeling praktijkleren: Een tegemoetkoming voor de kosten die worden gemaakt voor de begeleiding van een student. Voor overige regelingen voor werkgevers verwijzen we je naar de site van de SER

ba-technische-bedrijfskunde-vt-lwd.jpg

Wat is een Associate degree (Ad)

Een Associate degree-opleiding (Ad) is een 2-jarige voltijd, duale of deeltijd hbo opleiding. Qua niveau zit een Associate degree (hbo niveau 5) tussen een mbo-4 en een bachelor (hbo niveau 6) in. De Ad is meer praktijkgericht dan een hbo-bacheloropleiding. De student leert vraagstukken (direct ontleend aan de beroepspraktijk) te herkennen en aan te pakken. Ontwikkelde kennis en vaardigheden worden vervolgens weer zoveel mogelijk toegepast op de beroepspraktijk.

De opleidingsprogramma’s sluiten goed aan op de actuele vraagstukken van het bedrijfsleven, want ze worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en met roc’s.