Boys, boys. What shall we do with the boys?

Nadat Aletta Jacobs in 1870 als eerste Nederlandse vrouw naar het hoger onderwijs ging, lag de focus lange tijd op het versterken van de positie van meisjes in het onderwijs. Maar sneeuwden de jongens daardoor niet een beetje onder, is de grote vraag. Klaas-Wybo van der Hoek maakt zich sterk voor wat hij noemt het ‘jongensprobleem’ in het hbo.

Waar meisjes uitstekend gedijen bij de invulling van het huidige hbo-onderwijs hebben jongens meer beweging, experimenteerruimte en structuur nodig. Daardoor presteren jongens onder hun niveau, vallen buiten de boot of haken vroegtijdig af. In het boek ‘De ontwikkeling van jongens in het onderwijs’ pleit Klaas-Wybo van der Hoek voor het erkennen van dit 'jongensprobleem' in het hbo.

Om dit probleem op te lossen, stelt Van der Hoek voor om de samenwerking tussen middelbare scholen en hogescholen te verbeteren. Daarnaast moet er extra aandacht zijn voor studiebegeleiding, kunnen jongens meer betrokken worden bij de invulling van hun opleiding en komt hij met het verrassende voorstel om een verplicht breekjaar te creëren tussen het voortgezet en hoger onderwijs.

Het boek 'De ontwikkeling van jongens in het onderwijs' werd geschreven door Lauk Woltring en Dick van der Wateren, waarbij diverse experts om hun mening werd gevraagd, waaronder Klaas-Wybo van der Hoek. Hij neemt het hoofdstuk over jongens in het hbo-onderwijs voor zijn rekening.