Daan Schutte

Afbeelding
Ervaringsverhaal
““Doordat we zoveel op het lab werken, raak je goed voorbereid op het werken in de praktijk””
Daan Schutte
Student Chemie

Daan Schutte (19) is eerstejaars student Chemie aan de NHL Stenden-locatie in Emmen. Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je al vanaf het begin aan de slag in het laboratorium om te onderzoeken en experimenteren.

“Ik vond het altijd al interessant hoe dingen in elkaar zitten, maar ik heb nooit geweten dat er zoveel te leren valt over moleculen! We leren niet alleen hoe stoffen zijn opgebouwd, maar ook hoe je lichtmetingen uitvoert, een smeltpunt bepaalt of stoffen kunt scheiden. Elke periode doen we een groot project. Het leukst vond ik medicijnen synthetiseren, dat bevestigde voor mij dat Chemie de juiste opleiding is. Dit project bestond uit twee delen: eerst samen met je labpartner het medicijn maken, bijvoorbeeld paracetamol, en daarna analyseren hoe zuiver het is geworden. In een TLC-bak ga je dan de stoffen uit elkaar trekken, zodat je goed kunt zien wat erin zit. Een geweldige opdracht!”

“In ons laboratorium zijn alle materialen en meetapparatuur beschikbaar om proefjes uit te voeren. De dag van tevoren begin je al met de voorbereiding: in een labjournaal schrijf je uit wat je gaat doen en noteer je veiligheidsvoorschriften – stel dat je een vloeistof over je heen krijgt, dan kan een klasgenoot meteen zien wat ie moet doen. Links schrijf je het hele stappenplan, rechts komen de resultaten.”

“In ons laboratorium zijn alle materialen en meetapparatuur beschikbaar om proefjes uit te voeren”

Kunststoffenlab

“Ook heb ik veel zin in het multidisciplinair project, waarvoor we een interactief speeltoestel gaan ontwikkelen. Daarvoor mag je naar het kunststoffenlab, waar onderzoek wordt gedaan naar duurzame kunststoffen. Dat wilde ik vanaf het begin al graag. Voor deze opdracht werken we samen met de studenten uit Leeuwarden en ook andere opleidingen zoals Werktuigbouwkunde. Het toestel moet iets origineels worden wat nog niet bestaat en het is de bedoeling dat het ook echt gemaakt wordt en op school komt te staan. De studenten Werktuigbouwkunde gaan het ontwerpen en mijn taak als chemiestudent is om te kijken naar de plastics die we gebruiken. Dat is zoeken naar de juiste verhouding: de samenstelling en kwaliteit moeten goed zijn, maar het moet natuurlijk ook mooi zijn én je moet letten op milieuvriendelijkheid. Het lijkt me interessant om bij deze opdracht te leren hoe je van korrels plastic kunt maken of hoe je door 3D-printen een toestel maakt. We doen echt leuke projecten en doordat we zoveel op het lab werken, raak je goed voorbereid op het werken in de praktijk.”
“In het kunststoffenlab wordt onderzoek gedaan naar duurzame kunststoffen”