Denise van Achteren

Denise van Achteren liep stage op een middelbare school in Appingedam

Placeholder

”Met muziek liet ik de lessen aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen.”

Mooie taal
“Ik heb altijd al lerares willen worden. Vooral omdat ik het zo ontzettend leuk vind om met kinderen te werken. Het vak Frans kwam eigenlijk pas later. Op de middelbare school ging het me goed af. En ik vind het een mooie taal. De taal zelf is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de opleiding. Veel woordjes stampen dus. Maar we krijgen ook vakken als grammatica en spreekvaardigheid. Daarnaast leer je lesgeven. Dat doe je eerst met oefeningen voor je klasgenoten en je gaat ook al snel op stage.”

Muziek
“Mijn eerstejaarsstage was op een middelbare school in Appingedam. Ik heb daar gemerkt dat het best moeilijk is om je grenzen te bepalen. Op een gegeven moment riep ik een jongen tot de orde. ‘Nu ga je gewoon zitten en meedoen,’ zei ik met wat stemverheffing. Ik schrok bijna van mezelf, maar hij luisterde wel. Als je weet hoe je met ze moet omgaan, zijn het hele leuke leerlingen om mee te werken. Helemaal als je lessen een beetje aansluiten bij hun belevingswereld. Dat deed ik bijvoorbeeld met muziek. Ik had de tekst uitgedeeld van het liedje ‘Elle me dit’ van Mika. Daar had ik woorden uit weggelaten. Die moesten ze invullen door naar het liedje te luisteren. Dat werkte supergoed.”

Excursie
“Als leraar Frans is het ook belangrijk om wat over het land en de cultuur te weten. We kregen het vak civilisationen en gingen in het eerste jaar ook op excursie naar Frankrijk. Het programma stelden we zelf samen. Dat deden we door elkaar met presentaties te overtuigen van de dingen die daar te doen zijn. Het werd een topprogramma.”