Gerrit Brouwer

Afbeelding
ervaringsverhaal-gerrit-brouwer
“Ik wilde mijn ervaring delen met ondernemende jongeren”
Gerrit Brouwer
Docent en coach Ondernemerschap & Retailmanagement

Gerrit Brouwer (42) reisde voor zijn werk de hele wereld over en heeft een Forrest Gump-achtige carrière achter de rug. Hij was officier bij de marine, werkte bij Shell, was zakenbankier en startte uiteindelijk zijn eigen onderneming. Sinds 2020 neemt hij zijn schat aan ervaring mee als docent en coach binnen de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement. 

Ooit stuurde ik als officier 30 man aan en opende ik kantoren in Singapore en New York. Nu begeleid ik jongeren op weg naar hun toekomstdromen. Maar daar ging heel wat aan vooraf. Vanuit mijn baan als werkstudent bij Shell in Londen kwam ik terecht bij de Rabobank. Daar had als ik zakenbankier veel contact met tech start-ups. Het contact met de start-ups gaf me veel energie. Hierdoor merkte ik dat ik liever aan de andere kant van de tafel wilde zitten. In 2012 waagde ik de sprong in het diepe en heb ik Appical opgericht. Appical is een inwerkplatform voor nieuw personeel. Van een ‘blanco A-4' groeide dit uit tot een miljoenenbedrijf. Dat had ik nooit durven dromen.” 

Het roer om

“Ik was totaal overweldigd door het succes van Appical en voor ik het wist zat ik in eindeloos veel overleggen met aandeelhouders en bluste ik het ene na het andere brandje. Ik was bijna 200 dagen van huis. De app was een groot succes, maar ik was niet gelukkig. Het roer moest om. Ik besloot als zelfstandig ondernemer start-up ondernemers te begeleiden, dit deed ik onder andere vanuit Bali en Toronto. En daar, onder de Balinese zon, kreeg ik het inzicht; ik wilde mijn jarenlange ervaring en kennis delen met ondernemende jongeren en ondernemers. En ze laten zien wat er allemaal achter de horizon ligt.”

Vrijheid

“Als parttime docent ORM kan ik mijn ervaring en kennis volledig kwijt in het start-up-programma. Ik help studenten te ontdekken of het ondernemerschap bij ze past en hoe ze hier invulling aan kunnen geven. Doordat ik mijn eigen ervaring meeneem, kan ik mee dromen over hun toekomst. Dat is geweldig. Het is mooi om te zien dat ondernemerschap steeds prominenter aanwezig is binnen NHL Stenden. Je krijgt hier ook echt de mogelijkheid om je ambitie vorm te geven. Zo heb ik een grote bijdrage mogen leveren aan het start-up-programma. Het enige waar ik aan moest wennen is de hoeveelheid aan overleggen en vergaderingen. Anderzijds krijg ik ook weer de ruimte om aan te geven wanneer een meeting mij niet uitkomt. NHL Stenden is wat dat betreft echt heel flexibel en ik word vrijgelaten in het maken van keuzes.”

Anders

“NHL Stenden is een hele nuchtere school. Mensen zijn hier zichzelf, dat merk je direct. Je mag anders zijn. Maar we zijn ook bescheiden. Er heerst ook echt een sfeer van samen iets willen bereiken. Daarom kijk ik er erg naar uit om nog meer (nieuwe) collega’s te ontmoeten die samen het onderwijs nog beter willen maken. Want de bereidheid en het klimaat om dat te kunnen doen is hier. Ik zie het als een zaadje met potgrond en zonlicht. Als je de ingrediënten op de juiste manier gebruikt dan kunnen we alleen maar samengroeien.”

Energie

“Het mooiste aan het docentschap vind ik dat je studenten ziet groeien en bloeien. In hun vakgebied maar ook als mens. Dat is echt geweldig en geeft veel energie. Ik krijg daarnaast ook de kans vanuit NHL Stenden om bestaande patronen te doorbreken als ik denk dat dat nodig is. Zo merk ik dat studenten steeds meer impact willen hebben en minder in vaste patronen willen werken. Ik geef dan zelf een draai aan de invulling van de leeruitkomsten. Ik zie de studenten ook echt als klant. En die zijn toch wel een beetje koning. Laatst appte een student ‘door jou heb ik nu al zoveel praktijkervaring en kennis opgedaan’. Dat geeft mij een glimlach van oor tot oor.”

Buddy

“Toen ik hier net kwam werken ben ik met open armen ontvangen. Ik kreeg een fijne buddy die mij met alles heeft geholpen. Ook de andere collega’s hebben mij enorm ondersteund. Het voelde als een warm bad. Ik voelde mij allesbehalve een outsider. Nu ik hier wat langer werk, spar ik regelmatig met collega’s. Bijvoorbeeld over hoe het ‘anders’ kan. Zo lijkt het mij een goed idee om de korte stand-ups uit het bedrijfsleven in te voeren in ons team. Dit maakt je als team nog slagvaardiger. Als je met een goed idee komt dan kan hier bijna alles.”