hanneke

Hanneke Smit

student Pabo

Op haar zeventiende verhuisde Hanneke Smit naar Leeuwarden om te studeren aan NHL Stenden. En dat op kamers gaan, bracht natuurlijk kosten met zich mee! Om dit te financieren had Hanneke maar liefst vier bijbaantjes. Toch was het geld niet haar belangrijkste drijfveer: “Alle baantjes die ik nu deed, zou ik ook vrijwillig gedaan hebben. Dat was met de kosten niet meer haalbaar maar ik vond het echt allemaal heel leuk om te doen!”

hanneke

”Een bijbaan naast je studie levert meer op dan alleen geld”

Op de pabo leer je heel veel, maar ik wilde me meer ontwikkelen. Door mijn baan bij bijvoorbeeld een kinderboekenwinkel, ontmoette ik veel leerkrachten. En ook door mijn baan bij de weekendschool in Sneek en mijn werk als coördinator bij de zomerschool deed ik veel bruikbare ervaringen op! Zo maakte ik me niet druk als ik met een klas op excursie ging, omdat het door mijn werk voelde als een tweede natuur om met een groep kinderen in een bus ergens naartoe te gaan. Daarnaast gaven we bijvoorbeeld tijdens de zomerschool twee weken les zonder methodes, waardoor ik allemaal ideeën opdeed over hoe je bijvoorbeeld op een leuke manier kunt rekenen. Dit neem ik allemaal mee in het onderwijs."

Persoonlijke ontwikkeling

"Ik vind dat bijbaantjes studenten veel opleveren op persoonlijk vlak. Je krijgt antwoorden op vragen als: hoe stel je je op? Hoe solliciteer je? Welke verantwoordelijkheden heb je? Daarnaast leer je hoe het is om te werken in teamverband. En het levert natuurlijk geld op! Mij viel het op dat er in Leeuwarden vaak ruimte is om te werken in winkels en in de horeca. Als student kun je in Leeuwarden veel korting krijgen in bijvoorbeeld restaurants. Zo kun je ook uit eten gaan als je geen bijbaan hebt!

Door goed te plannen en af en toe flexibel te zijn, kon ik prima werken naast mijn afstudeertraject. Ik vond het belangrijk mijzelf te ontwikkelen.”

Ouderavond

"Naast mijn andere baantjes gaf ik onder andere voorlichting over studeren op het hbo en over mijn studie. Ik vond de persoonlijke groei tijdens een hbo-opleiding heel erg belangrijk: je gaat van puber naar volwassene. Jongeren moeten gaan voor wat ze willen en daarbij mogen ze best een keer onderuitgaan of tegen dingen aanlopen. Ouders kunnen hun kind hierin ondersteunen, maar het is belangrijk niet alles voor je kind te regelen. Ze moeten zelf ontdekken en zich ontwikkelen. Laat je studerende kind ook echt student zijn."

Kom langs op de NHL Stenden Ouderavond

Nieuwsgierig geworden en wil je meer persoonlijke verhalen horen van studenten? Of wil je praktische informatie en tips voor het ondersteunen van je kind tijdens de studie? We vertellen je  graag meer op de Ouderavond.

Meld je nu aan