hanneke

Hanneke Smit

4e jaar student Pabo

Op haar zeventiende verhuisde pabostudente Hanneke Smit (24) naar Leeuwarden om te studeren aan NHL Stenden. En dat op kamers gaan, brengt natuurlijk kosten met zich mee! Om dit te financieren heeft Hanneke maar liefst vier bijbaantjes. Toch is het geld niet haar belangrijkste drijfveer: “Alle baantjes die ik nu doe, zou ik ook vrijwillig doen. Dat is met de kosten niet meer haalbaar maar ik vind het echt allemaal heel leuk om te doen!”

hanneke

”Een bijbaan naast je studie levert meer op dan alleen geld”

"Veel baantjes die ik heb, sluiten aan bij mijn studie. Op de pabo leer je heel veel, maar ik wilde me meer ontwikkelen. Ik werk nu in een kinderboekenwinkel, ben leerkracht bij een weekendschool, zomerschool én onderdeel van het dreamteam van NHL Stenden.

Door mijn baan bij een kinderboekenwinkel, ontmoet ik veel leerkrachten. En ook door mijn baan bij de weekendschool in Sneek en mijn werk als coördinator bij de zomerschool doe ik veel bruikbare ervaringen op! Zo maak ik me niet druk als ik met een klas op excursie ga, omdat het door mijn werk voelt als een tweede natuur om met een groep kinderen in een bus ergens naartoe te gaan. Daarnaast geven we bijvoorbeeld tijdens de zomerschool twee weken les zonder methodes, waardoor ik allemaal ideeën opdoe over hoe je bijvoorbeeld op een leuke manier kunt rekenen. Dit neem ik allemaal mee in het onderwijs."

Persoonlijke ontwikkeling

"Ik vind dat bijbaantjes studenten veel opleveren op persoonlijk vlak. Je krijgt antwoorden op vragen als: hoe stel je je op? Hoe solliciteer je? Welke verantwoordelijkheden heb je? Daarnaast leer je hoe het is om te werken in teamverband. En het levert natuurlijk geld op! Mij viel het op dat er in Leeuwarden vaak ruimte is om te werken in winkels en in de horeca. Als student kun je in Leeuwarden veel korting krijgen in bijvoorbeeld restaurants. Zo kun je ook uit eten gaan als je geen bijbaan hebt!

Door goed te plannen en af en toe flexibel te zijn, kan ik prima werken naast mijn afstudeertraject. Ik vind het belangrijk mijzelf te ontwikkelen en daarbij heb ik het geluk dat ik nog in het oude systeem zit wat betreft studiefinanciering. Omdat ik daar nog in zit, niet veel op stap ga en naast mijn studie altijd heb gewerkt, kan ik als het goed is nog zonder schulden afstuderen. Al is dat niet het doel; als het nodig is, dan neem ik een lening. Maar zolang het niet hoeft, dan hoeft het niet.”

Ouderavond

"Naast mijn andere baantjes geef ik onder andere voorlichting over studeren op het hbo en over mijn studie. Ik vind de persoonlijke groei tijdens een hbo-opleiding heel erg belangrijk: je gaat van puber naar volwassene. Jongeren moeten gaan voor wat ze willen en daarbij mogen ze best een keer onderuitgaan of tegen dingen aanlopen. Ouders kunnen hun kind hierin ondersteunen, maar het is belangrijk niet alles voor je kind te regelen. Ze moeten zelf ontdekken en zich ontwikkelen. Laat je studerende kind ook echt student zijn."

Kom langs op de NHL Stenden Ouderavond

Nieuwsgierig geworden en wil je meer persoonlijke verhalen horen van studenten? Of wil je praktische informatie en tips voor het ondersteunen van je kind tijdens de studie? We vertellen je  graag meer op de Ouderavond woensdag 18 maart! De Ouderavond vindt plaats van 19:00 uur tot 21:00 uur.

Meld je nu aan