Janke Groenveld

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je begint met een hele groep medestudenten in februari”
Janke Groenveld
student Verpleegkunde (flex)

Janke Groenveld (39) werkt sinds eind 2015 voor DC Klinieken in Dokkum. Eerst als secretaresse, maar de afgelopen twee jaar als verpleegkundige in opleiding op de Pijnpoli. Bij NHL Stenden doet ze naast haar werk de Ba Verpleegkunde op haar eigen tempo met flexibel studeren.

Omscholen tot verpleegkundige

“Ik werkte al een paar jaar hier op de Pijnpoli toen er een vacature vrijkwam voor verpleegkundige. Dat wilde ik wel doen en mijn leidinggevende zag dat ook zitten. Op de poli kon ik aan de slag als verpleegkundige in opleiding, terwijl ik begon met de flexibele Verpleegkundige-opleiding bij NHL Stenden. Het is de eerste keer dat ik echt studeer. Na mijn middelbare schoolopleiding werkte ik 11 jaar voor de Rabobank als adviseur van particuliere bankzaken. Dat was heel leuk hoor, maar op een gegeven moment paste dat commerciële niet meer bij me. Ik wilde wat anders en daarom volgde ik in die periode in de avonduren een cursus medische terminologie.”

Carrière in de zorg

“In 2011 werd ik bij het Medisch Centrum Leeuwarden aangenomen als medisch secretaresse; het begin van mijn carrière in de zorg. Na een aantal jaar ging ik aan de slag in Dokkum, een gemoedelijke plek met fijne mensen. Op de Pijnpoli worden mensen behandeld met pijnklachten die vaak al langer bestaan, men spreekt dan van chronische pijn. Je kunt denken aan pijnklachten van de rug die uitstralen naar het been en pijnklachten van de nek die uitstralen naar de armen of hoofdpijn veroorzaken. Er zijn bij de pijnpoli verschillende soorten behandelingen, zowel invasief als non-invasief. Als verpleegkundige in opleiding op de pijnpoli ondersteun ik de artsen tijdens de behandelingen en geef nazorg aan de patiënten. Daarnaast doe ik de non-invasieve behandelingen, zoals TENS en Qutenza, waarbij we werken met elektrische stroom of speciale pleisters. We zoeken niet altijd meer naar een oorzaak van de pijnklachten, ons doel is met name om de pijn te verlichten en dragelijk te maken voor onze patiënten. Ook vind ik het belangrijk dat onze patiënten zich serieus genomen voelen, vaak hebben ze er al een heel behandeltraject opzitten.”

Februari-instroom

“Eind 2018 was die vacature er en dankzij de februari-start kon ik in het nieuwe jaar meteen aan de slag. Eerst dacht ik dat ik middenin het schooljaar zou beginnen, maar gelukkig begin je met een hele groep in februari. Natuurlijk mis ik het contact met medestudenten in deze coronatijd; even een bakje koffie en kijken hoe iemand anders te werk gaat. Maar verder red ik me er prima mee, ik lig op schema. En daarmee bedoel ik: mijn eigen schema, want je bent zelf verantwoordelijk voor je studievoortgang.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Dat laatste vind ik soms nog wel lastig. Het moet bij je passen. Daarnaast heb ik geen vooropleiding in de verpleegkunde, dus ik moet het echt zelf doen. Bijvoorbeeld het verdiepen in de anatomie is je eigen verantwoordelijkheid en dat moet je zelf indelen naast je werk, studie en gezin en dat vind ik dan soms best lastig. Je wordt hierin vrijgelaten en inmiddels heb ik geleerd dat ik aan het begin van een nieuwe module gewoon moet beginnen, dan kom je er wel in. Ook heb ik veel aan mijn studiecoach en medestudenten die in een vergelijkbare situatie zitten. We hebben allemaal bewust gekozen voor de flexibele opleiding. Uiteindelijk vind ik het prima te doen en ik ben erachter gekomen dat het met mijn discipline wel goed zit, want ik doe elk half jaar een module.”

Pijnconsulent in wording

“Het doel is om in vier jaar klaar te zijn. Het lijkt me daarna leuk om nog een opleiding tot pijnconsulent te doen. Ik word nu opgeleid tot algemeen verpleegkundige en ik zou me graag specialiseren. Pijn is heel ingewikkeld, het heeft invloed op de psychosociale kant en andersom. Die opleiding gaat op dat vlak de diepte in en aangezien ik het op mijn werk erg naar mijn zin heb, zie ik het wel voor me om me verder te ontwikkelen in deze richting.”

Wil jij je ook graag doorontwikkelen? Start in februari!
Bekijk direct jouw mogelijkheden.