Laura Helmus

Afbeelding
ervaringsverhaal-laura-helmus.jpg
“Er zitten veel internationale studenten op de opleiding. Dat geeft een fijne sfeer”
Laura Helmus
Student Ad Tourism Management

Laura Helmus volgt de associate degree Tourism Management. Twee keer maakte ze een grote stap voor haar studie. Eerst verhuisde ze van Ameland naar Leeuwarden om op het mbo te studeren. Daarna maakte ze de overstap naar het hbo.

“Toen ik naar Leeuwarden verhuisde om naar het mbo te gaan, was ik nog maar 16. Leeuwarden bleek een fijne stad, ik voel me hier wel op m’n plek. Ik woon nu samen met een vriendinnetje in een appartement. Op het mbo deed ik ook toerisme. Als je dan naar het hbo gaat, merk je wel dat er een stap bij komt, maar ik vond het hier overzichtelijk en het gaat heel goed.”

Positieve instelling

“We werken aan verschillende projecten, vaak in kleinere groepen. Zo leer je elkaar goed kennen. We hebben allemaal dezelfde interesses: reizen en toerisme. En iedereen heeft een beetje dezelfde instelling. Alle studenten zijn van het dóén, ze willen graag aan projecten meewerken. De opleiding is ook afwisselend. Je hebt lectures in grote zalen, maar ook sessies in een kleiner lokaal waar je wat meer met elkaar in een kringvorm zit. Die afwisseling vind ik fijn. Leraren staan ook erg dichtbij: er heerst wederzijds respect. Ze gaan persoonlijk met je om en kennen je bij naam.”

Bij toerisme komt veel samen

“Het leuke is dat er bij toerisme veel samenkomt. Je kunt creatief bezig zijn, maar werkt in een formele setting. Tegelijk ben je allemaal bezig met reizen, waardoor het alsnog persoonlijk wordt. Ook komt er een managementdeel bij kijken: je leert leidinggeven aan anderen en werken in groepen.

We doen ook veel in de praktijk, bijvoorbeeld een plan ontwikkelen voor een bedrijf. Mijn groepje doet dat voor recreatiebedrijf Gouden Plakje. Je gaat met de eigenaar in gesprek, doet marktonderzoek en doet een voorstel waarmee hij verder kan. Bij Gouden Plakje ontdekten we dat ze meer families met kinderen naar de camping willen trekken. Wij zoeken dan uit hoe je dat kunt doen. Zo’n project is een mooie samenvatting van alles wat je hebt geleerd. Ook doe je een bepaald aantal uren vrijwilligerswerk binnen de toerismebranche.”

Internationale leeromgeving

“Ik vind het belangrijk om veel over andere landen en culturen te weten te komen. Dat kan hier goed, want er zitten veel internationale studenten op de opleiding. Dat geeft een fijne sfeer: iedereen is anders en mag lekker z’n eigen ding doen. Er worden ook veel dingen georganiseerd waaraan je kunt meewerken, sensitivity als vak om daar meer over te leren.

Je kunt bij NHL Stenden ook een minor of stage volgen in het buitenland. Ik heb nu contact met een touroperator in Zuid-Afrika. Hier mag je zelf reizen samenstellen en alles daarvoor regelen. Het staat hoog op mijn lijstje om eens naar Zuid-Afrika te gaan, dus het zou fantastisch zijn als het lukt om die stageplek te krijgen!”