Leo Oegema

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“De praktijkgerichte benadering van de opleiding trok mij over de streep”
Leo Oegema
Student Ondernemerschap & Retail Management

Leo Oegema (20),student Ondernemerschap & Retail Management, heeft al op zijn 17e een studiekeuze gemaakt en daar heeft hij nooit spijt van gekregen!

“Op de havo koos ik voor het vakkenpakket NG&T met economie. Dit deed ik bewust zodat ik op het hbo nog een brede keuze had. Op dat moment, en nu nog steeds, werkte ik bij de Lidl als bijbaan en leek het mij ook wel interessant om binnen dit bedrijf hoger op te komen. In mijn vierde jaar ging ik naar een Open Dag en hier kwam ik in aanraking met Ondernemerschap & Retail Management. In de voorlichtingspresentatie kwam naar voren dat een student de sprong had gemaakt naar bedrijfsleider, dit inspireerde mij direct en dacht; dit wil ik ook! Toch wist ik het na een proefstudeerdag en meeloopdag pas echt zeker. Hier sprak mij de praktijkgerichtheid van de opleiding erg aan.”

Grenzen zoeken

“Wat mij het allermeeste aantrok aan de opleiding is de praktijkgerichtheid. In jaar 2 doe je praktijkervaring op binnen een organisatie waar je werken en studeren combineert. Ik koos bewust voor een nieuwe uitdaging en werkte dit jaar bij Nasmaak, een meubelzaak in Heerenveen. Hier was ik onder andere verantwoordelijk voor de e-commerce en de klantenservice. Deze onderwerpen komen ook veel terug binnen de opleiding. Ik vond de vrijheid die ik er kreeg ontzettend fijn. Ik hou wel van een uitdaging en zoek graag de grenzen op. De praktijk komt ook veel terug in onze lessen omdat we er actualiteiten bespreken, bijvoorbeeld toen de Hema en de Blokker in slecht weer zaten. Zo leer je van de praktijk en niet zozeer uit de boeken. Het project dat mij het meest is bijgebleven is die van Men At Work. Met mijn projectgroep schreef ik een advies uit over de klantgerichtheid voor het bedrijf. We gaven adviezen over klantbenadering en tips om de website klantvriendelijker te maken. Helaas heeft deze organisatie geen doorstart kunnen maken.”

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

“Ook op persoonlijk vlak heb ik mij met de opleiding ontzettend ontwikkeld. Ik kan nu veel beter presenteren, organiseren en weet veel van verschillende leiderschapsstijlen. Deze laatste kan ik goed gebruiken bij mijn baan bij de Lidl waar ik inmiddels assistent manager ben. Binnen de opleiding is er ook veel keuzemogelijkheid om je eigen uitdagingen uit te kiezen. Je persoonlijke studiecoach ondersteunt je bij die ontwikkeling. Voor mijn minor koos ik bijvoorbeeld voor eventmanagement, een minor die niet vaak binnen deze opleiding wordt gekozen. Tijdens deze minor heb ik ontdekt dat de combinatie van zakelijke evenementen, samen met het ondernemerschap, mij erg aanspreekt. Naast mijn studie help ik ook veel mee aan evenementen voor de opleiding, zoals de studiestartweek en de propedeuse-uitreiking."

Probeer eens een proefstudeerdag

“Mijn tip voor toekomstig studenten zou zijn om vroeg te beginnen met oriënteren. Ik deed dit al een jaar vóór mijn examen, in het vierde jaar van het havo. Ik was toen nog erg jong, misschien wel één van de jongsten, maar hier trok ik mij niks van aan. Ik zou ook zeker naar een proefstudeerdag of meeloopdag gaan. Hier krijg je een goede indruk van de colleges en lesstof. De opleiding Ondernemerschap & Retail Management geeft mij de mogelijkheid om in een dynamische omgeving te werken waar geen dag hetzelfde is! Daarnaast is het een studie die mij de ruimte geeft om mijn eigen uitdagingen te kiezen."

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ondernemerschap & Retail Management.