Foto Student Liliya Koshla

Liliya Koshla

Student International Business

Liliya Koshla is een International Business studente. Geboren in Oekraïne en getogen in Oostenrijk, verhuisde zij drie jaar geleden van Wenen naar Leeuwarden.

Foto Student Liliya Koshla

”Tijdens mijn studie aan NHL Stenden moest ik leren werken en omgaan met mensen uit landen en culturen die compleet anders waren dan mijn eigen.”

Waarom NHL Stenden

"Ik was al aan het werk bij een transportbedrijf toen ik besloot verder te studeren. Omdat de opleidingen in Oostenrijk erg theoretisch zijn en ik liever praktijkgericht leer, was het al snel duidelijk dat ik in het buitenland wilde studeren. Ook wilde ik mijn beheersing van de Engelse taal verbeteren, dus besloot ik een Engelse studie te kiezen. "

"Op een onderwijsbeurs in Wenen kwam ik voor het eerst in aanraking met Stenden. Ik zag dat NHL Stenden Engelse opleidingen aanbood in Nederland, dus besloot ik een kijkje te nemen. Na uitleg over de praktijkgerichte manier van leren en wat online research schreef ik me in voor de opleiding International Business."

"Ik had weinig tijd om een kamer te zoeken, omdat ik die hele zomer aan het reizen was geweest. Toen er last-minute een kamer aangeboden werd op Facebook, moest ik Skype gebruiken om mezelf voorstellen en de kamer te bezichtigen. Die kamer heb ik gekregen en ik woon er nog steeds."

Studie

"De opleiding die ik hiervoor gedaan heb was erg gericht op economie en financiën. Ook heb ik ervaring met het werken bij een transportbedrijf, waardoor International Business de perfecte keuze voor mij was. Juist door mijn ervaring in het werkveld kende ik de uitdaging van het werken met mensen uit verschillende landen. Deze ervaring beperkte zich echter tot Oostenrijkers, Russen en Oekraïners. Tijdens mijn studie aan NHL Stenden moest ik leren werken en omgaan met mensen uit landen en culturen die compleet anders waren dan mijn eigen. Dit was moeilijker dan ik verwacht had. Ik heb geleerd dat het erg belangrijk is om de verschillende culturen, gewoontes en gebruiken te begrijpen voor je überhaupt zaken met ze doet. Dat is één van de grootste inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn studie."

"Bij NHL Stenden kom je in een klas met zo veel verschillende nationaliteiten dat hiermee leren samenwerken de enige optie is. Wanneer je bijna klaar bent met je studie besef je je niet eens meer hoe goed je bent geworden in het omgaan met verschillende culturen. Soms merk ik ineens dat ik heel anders praat met een Nederlander dan met bijvoorbeeld een Duitser. "

"International Business vraagt veel van je. Er wordt verwacht dat je proactief bent en dingen zelf uitvogelt. De docenten willen je doen beseffen dat om de juiste antwoorden te krijgen, je eerst de juiste vragen moet stellen. Ik denk dat mensen moeten inzien dat het grotendeels neerkomt op je eigen verantwoordelijkheid. Alles uitstellen tot het laatste moment is niet de beste aanpak bij deze opleiding."

"Ik zat tijdens mijn studie ook in het International Business Events comité. Hier kreeg ik de kans om mijn organisatorische en plan-skills te ontwikkelen en mijn opleiding te verbeteren vanuit het perspectief van een student. Ik was erg gemotiveerd om voor mijn opleiding te werken, omdat de vrijheid en ruimte kregen om onze ideeën door te voeren binnen International Business."

"Ik ga niet op uitwisseling of op Grand Tour. In plaats daarvan ga ik op zoek naar een bedrijf waar ik stage kan lopen vanaf juni. Het liefst blijf ik in Nederland. Ik vind het land en de cultuur erg prettig en het is niet erg ver van huis. Daarnaast zijn de mensen erg open-minded en heb je hier veel mogelijkheden."

Leven buiten school

"Tijdens mijn eerste jaar in Nederland gebruikte ik mijn vrije weekenden om het land door te reizen en steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te bezoeken. De NS biedt reispakketten aan waarmee je op zaterdag en zondag met korting kunt reizen. Dit is erg handig wanneer je naast Leeuwarden nog meer van het land wil ervaren. Wat ik erg fijn vind aan Leeuwarden en NHL Stenden in het bijzonder is dat de sportschool zich letterlijk aan de andere kant van de weg bevindt. Ik heb hier kickboks-lessen gevolgd en sport hier nog regelmatig."

Meer weten over deze opleiding? Bekijk de opleidingspagina International Business