Afbeelding Lisa de Bye

Lisa de Bye

Student Creative Business

Lisa de Bye (22) is derdejaars Creative Business studente en geeft over haar studie en het Problem-Based Learning (PBL) concept. Hieronder kun je lezen hoe zij haar studentenleven aan NHL Stenden Hogeschool en in Leeuwarden ervaart.

Afbeelding Lisa de Bye

”Ik vind het lastig om niet altijd direct mijn mening te geven, maar door het PBL-systeem leer ik anderen ook een kans te geven om hun zegje te doen.”

Het internationale aspect en Problem-Based Learning

"Ik vind MEM (nu: Creative Business) echt heel leuk. Deze studie wordt aangeboden in het Nederlands en in het Engels. In het eerste jaar werd ik in het Nederlandse programma geplaatst, maar omdat ik deze studie koos vanwege het internationale aspect, heb ik geregeld dat ik vanaf het tweede jaar het internationale programma kon volgen. Ik vind het erg interessant om in aanraking te komen met mensen uit andere culturen."

"Hoewel ik wel van mening ben dat de studie iets tekort schiet op het praktische vlak, maakt het de studie voor mij niet minder aantrekkelijk: de theorie is namelijk ook erg belangrijk. Ik doe zowel veel kennis op over de theorie van het vak als over het managementschap."

"Stenden werkt met het PBL-systeem, wat ik geweldig vind. Je leert de mensen uit je klas kennen en iedereen wordt aangespoord om mee te doen. Ik vind het lastig om niet altijd direct mijn mening te geven, maar door het PBL-systeem en tijdens de PBL-sessies leer ik anderen ook een kans te geven om hun zegje te doen."

Passie voor media

"Ik ben in Utrecht opgegroeid, met mijn ouders en mijn kleine zusje. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd geweest in alle vormen van media. Ik wil mezelf ontwikkelen als manager in de media-wereld, omdat ik naast ervaring voor de camera ook ervaring achter de camera wil opdoen. Ik ben opgegroeid met theater en heb drama-lessen gevolgd, hier begon mijn passie voor media zich dan ook al te ontwikkelen. Mijn eerste plan was om naar de theaterschool te gaan, maar daar was ik op dat moment nog te jong voor."

"Hoewel ik studeren in Leeuwarden eerst niet als optie zag, omdat het nogal ver was en ik niet veel wist over het noorden van Nederland, overtuigde de manier waarop Stenden deze studie beschreef mij ervan dat dit de ideale studie voor mij was. De studie hecht veel waarde aan het internationale aspect, waardoor je ook veel opties hebt om een tijdje in het buitenland te studeren. Reizen is naast media ook een passie van mij, dus deze twee dingen samen vind ik de perfecte combinatie. Toen ik tijdens mijn zoektocht naar een studie zag dat Stenden zich focuste op internationale mogelijkheden en dat zij een media-studie aanboden, was mijn keuze snel gemaakt!"

In het buitenland studeren en media-ambities

"Op dit moment ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor mijn buitenlandse avontuur. In januari 2017 ga ik namelijk naar Denemarken. Voordat ik met deze studie begon, ben ik op reis geweest naar Australie, waar ik veel vrijheid had. Ik hou er van om zelf dingen te bepalen en zelf beslissingen te nemen, dit is dus ook de reden dat ik in het buitenland ga studeren. Naast de zelfstandigheid kijk ik ook uit naar de kans om mijzelf verder te ontwikkelen, door me op de school in Denemarken bezig te houden met creatieve elementen die mijn studie op Stenden aanvullen. Na mijn uitwisseling wil ik mijn ervaringen graag met andere mensen delen, dus zit ik er over na te denken om een documentaire te maken. "

"Een tijdje geleden zag ik een Facebook-post met daarin een oproep om auditie te komen doen voor een rol in een nieuwe film. Ik deed auditie voor de hoofdrol en ik kreeg hem! "

"Het was een hele ervaring om een film te maken en ik heb hier veel van geleerd. De film, Nefarious, is dit jaar uitgekomen. In de toekomst zou ik graag net als Floortje Dessing mijn eigen reis-televisieprogramma willen hebben Als klein meisje verkleedde ik me al als Marilyn Monroe, omdat mensen als haar mij inspireren. Ik vind het belangrijk om groots te dromen, dingen te bereiken en mensen te inspireren."

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Creative Business