Algemene afbeelding testimonials

Lisette Zandbergen

Lisette Zandbergen, studente vaktherapie, werkt aan het zelfbeeld van jonge meiden aan de hand van beeldtherapie en fotografie. Ze ontwikkelde de module ‘het perfecte plaatje ben ik zelf’ en combineert daarmee haar creativiteit voor een nieuwe vorm van therapie.

Algemene afbeelding testimonials

”Ik hoop dat door mijn module het zelfbeeld van jonge meiden verbetert.”

“We leven in een wereld waarin veel jonge meiden kampen met een laag zelfbeeld, terughoudendheid en onzekere gevoelens. Door middel van fototherapie kunnen deze meiden leren om een realistischer beeld te krijgen van zichzelf. Binnen vaktherapie werk je aan verschillende manieren om psychische problemen op te lossen. Voor het vak methodiek heb ik daarom een module geschreven voor meiden tussen de 10 en 14 jaar die problemen hebben met het zelfbeeld. Die heel onzeker zijn en waarbij je dat ziet door bijvoorbeeld terughoudend gedrag, het niet durven maken van keuzes of het niet ontdekken van nieuwe gedachtes. De module, waarbij ik fotografie, klei en therapie combineer, heeft als titel: ‘Het perfect plaatje ben je zelf'."

Het begin van de module

“De module is te gebruiken bij instellingen met een creatief therapeut. Met deze module starten we met een collagetechniek waarbij de cliënt uiteenzet hoe ze zelfverzekerdheid in het algemeen ziet. Wat het voor haar inhoudt, waardoor het voor haar meer duidelijk wordt wat zij zou willen. Daarna maak je het door middel van klei voelbaar en tastbaar. Het is wel belangrijk om de cliënt ook echt te laten voelen en niet in de fantasie te blijven hangen. Door met het kleibeeld in te gaan op de fantasie, wordt het deel wat in de kindertijd bijdraagt aan het ontwikkelen van een goed zelfbeeld weer geactiveerd. Dit hebben vaak meiden met een laag zelfbeeld gemist door te snel in een volwassene rol te springen.

Dan komt daarna fotografie om de hoek kijken. Ze mag het kleibeeld eigenlijk na gaan doen, waarbij ze gebruik maakt van kleren, make-up en/of verkleedkleren. Het kind heeft daarmee de mogelijkheid om het fantasiebeeld te worden, ook al is het bijvoorbeeld een leeuw. Met een professionele camera maakt de therapeut dan foto’s waar vervolgens samen met de cliënt één foto per sessie wordt uitgezocht. Dat voor de camera gaan staan is nog best spannend, want zo’n meisje staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling. Dat is een behoorlijk grote maar wel noodzakelijke stap. Het staan voor de camera is een belangrijke stap omdat het zorgt voor het ervaren van een nieuw gevoel. Van ik doe er toe en ik ben belangrijk en dat nieuwe gevoel leidt tot nieuw gedrag. Ze krijgt aan het einde van het traject de drie groot afgedrukte foto’s mee.”

Het onderzoek naar zelfbeeld

“De module staat maar moet nog wel getoetst. Dit ga ik bij een kleine praktijk in Bolsward doen aan de hand van een N=1 onderzoek. Ik denk dat het zelfbeeld van de meiden na het toepassen van deze module is verbeterd.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Vaktherapie