Maeike de Jong

Student deeltijd Social Work

Maeike de Jong is arbeidscoach bij Reik Orthopedagogisch expertise- en behandelcentrum. De opleiding bleek voor haar de juiste koppeling tussen theorie en praktijk. Daarnaast een goede gelegenheid om ook persoonlijk te ontwikkelen.

Algemene afbeelding testimonials

”De IAG-opleiding is van meerwaarde op mijn cv.”

Maatschappelijk werk

"Na een jaar als groepsleider op de dagbehandeling te hebben gewerkt, wist ik: ik wil maatschappelijk werker worden. Ik wilde zelf behandelen. Ik merkte dat ik steeds vaker vragen stelde als: waarom gedraagt dit kind zich zo, wat voor functie heeft dat? Ik heb toen de deeltijdopleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan en kreeg na mijn afstuderen een baan als intensieve orthopedagogische gezinsbehandelaar."

In praktijk brengen

"Ik merkte dat ik het lastig vond om alle theorie die ik had geleerd in de praktijk te brengen en was echt een beetje aan het zwemmen. Het aanbod van mijn werkgever om de IAG-opleiding te doen kwam als geroepen. De opleiding bleek een juiste koppeling tussen de theorie en de praktijk te zijn. Eerst luisterde ik niet goed naar de cliënt, maar zat ik meteen in mijn hoofd alle theoretische modellen te doorzoeken. Nu weet ik dat ik de cliënt zelf aan het werk moet zetten om hem zijn eigen kracht te laten ontdekken."

Jezelf kennen

"De opleiding werkt vanuit de systeemtheorie en je ontkomt niet aan veel zelfreflectie. Je moet bereid zijn jezelf en je gezin van herkomst onder de loep te nemen. Als je je daar niet bewust van bent, dan ga je met cliënten de mist in, dan bestaat de kans dat je de focus verkeerd legt. Ik verloor soms de invloed van de siblings uit het oog, omdat ik dat zelf ook geneigd was te doen vanuit mijn thuissituatie. De opleiding zorgde er ook voor dat ik me op het persoonlijke vlak enorm heb ontwikkeld. Dat wil ik blijven doen. Binnenkort ga ik een paar weken naar Azië. Ik wil meer weten over het boeddhisme. Vanwege bezuinigingen moest ik terug naar mijn oude baan, maar zodra ik terug ben, ga ik solliciteren. Ik wil aan de slag als maatschappelijk werker of IAG’er."