Marco Verhoeven

Afbeelding
ervaringsverhaal-marco-verhoeven.jpg
“Ik ben geen traditionele communicatieadviseur”
Marco Verhoeven
Alumnus communicatie

Zoek je iemand die creatief is, out-of-the-box denkt en daarmee nieuwe ideeën op het gebied van marketing en communicatie bedenkt? Dan ben je bij alumnus Marco Verhoeven op het juiste adres. Hij werkt als communicatieadviseur bij een fietsenwinkel én de overheid.

“Ik zocht een opleiding en werk waar ik mijn creativiteit kwijt zou kunnen. Dat is gelukt! Tijdens mijn studie deed ik veel met video, copywriting en ik volgde een afstudeermodule strategische communicatie. Die combinatie gebruik ik ook nu in mijn huidige werk al denk ik dat ik dit werk in de praktijk pas écht goed heb geleerd. Ik ben absoluut geen traditionele communicatieadviseur. Ik vond het vakgebied interessant maar dacht altijd ‘er is meer’. Daarom was X-honours in de opleiding voor mij ook heel erg waardevol. Dat programma volgde ik naast mijn studie en bracht mensen van verschillende opleidingen samen. Door die verscheidenheid aan input en mensen, kon ik mijn ei extra goed kwijt.”

Vrijheid in de fietsenwinkel

“Na mijn studie kwam ik na een tijdje een bijzondere vacature tegen. Een lokale fietsenwinkel met 6 FTE zocht een communicatieadviseur voor 1 FTE. Dat vond ik heel erg interessant want dat is uniek, dat een bedrijf voor een zesde wil inzetten op communicatie. Mijn werkplek was ín de winkel waardoor ik direct contact had met de doelgroep en mijn baas gaf mij enorm veel vrijheid. Dat heeft mij in de communicatie erg geholpen. Ik hoorde de vragen van klanten en wist wat er speelde. Mensen vroegen veel productinformatie, er waren veel vragen over onderhoud. Toen ben ik een Youtubekanaal gestart waarin die tekst en uitleg werd geven. Dat kanaal is inmiddels zo groot dat we van lokaal bekende fietsenwinkel naar nationaal bekende fietsenwinkel zijn gegaan. Hoe mooi is dat?”

Communicatie moet aansluiten, wil het werken

“Naast mijn baan bij die fietsenwinkel werk ik nu ruim een jaar ook voor de gemeente Wageningen. Daar valt vooral alles op mijn bordje wat onder digitale interactie valt. Denk hierbij aan de website en sociale media maar ook het project ‘klare taal’. De ambitie van de gemeente is om alle teksten op B1 of B2 niveau aan te bieden, zodat het merendeel van de bevolking ze begrijpt. Verder zijn we nu druk bezig met het voorleesbaar maken van de website, wat weer handig is als mensen bijvoorbeeld via Google Home informatie zoeken. Dat zit weer meer op het stukje innovatie wat ik interessant vind.”

Kijk verder dan je vakgebied

“Ik raad toekomstige studenten aan om verder te kijken dan het eigen vakgebied. Ik deed dat door het X-honoursprogramma te volgen, maar een keuzeminor buiten je comfortzone is misschien ook een goed idee. Als je in de communicatie zit, loop je namelijk het risico in een communicatiebubbel te komen, daarin praat iedereen ongeveer dezelfde taal. Op het moment dat je andere geluiden hoort en dicht bij de doelgroep staat, kun je daar in je communicatie ook op aansluiten. Voor mij is het ontzettend waardevol om ín de fietsenwinkel te werken.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Communicatie.