Martha Klijnstra

Afbeelding
ervaringsverhaal-martha-klijnstra.jpg
“De opleiding zet mij aan het denken, nu wil ik blijven leren.”
Martha Klijnstra
Student Ad Service, Welzijn & Zorg

Martha Klijnstra, student Ad Service, Welzijn & Zorg, werkte als verpleegkundige voor Meriant en wilde graag meer weten over het hoe en het waarom. Ging daarom verder studeren. Waarom doet ze haar huidige werk als zorgcoördinator zoals ze het doet en hoe kan ze de organisatie er verder mee helpen?

"Het overstijgende van het werk als zorgcoördinator vind ik echt heel interessant; ik heb nog meer contact met de familie van cliënten en ben veel meer organisatorisch bezig dan als verpleegkundige. De Ad opleiding heeft mij hierin veel gebracht. Ik kijk veel meer ‘hoog over’. Ik houd bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen en mogelijkheden nog beter in de gaten. Ook het stukje managementvaardigheid. Over hoe je een team mee kunt krijgen en wat je eigen rol als zorgprofessional hier in is, komt goed naar voren. De opleiding werkt met verschillende eenheden en dat zorgt ervoor dat je ook proactief met die thema's binnen je eigen organisatie aan de slag gaat. Ik heb bijvoorbeeld een essay geschreven over existentieel lijden. Dankzij de opleiding constateer ik het eerder als hier problemen mee zijn en plan ik ook eerder een moreel beraad in. Daar heb ik ook met mijn collega's veel over gesproken."

Hoe zien jullie dit?

"Het mooist om te doen vond ik het opstellen van een dagprogramma voor één van onze bewoners met niet-aangeboren hersenletsel. Ik zie dat de meneer nu veel meer regie over zijn eigen leven heeft en ook weer wat plezier heeft in zijn leven. Samen met collega’s, andere studenten en de coach vanuit de studie heb ik het besproken. Ik heb ze kunnen bevragen; hoe kijken jullie er tegen aan? Wat ik voorheen bijvoorbeeld deed als ik een goed idee dacht te hebben, was dat ik het helemaal uit ging werken en voor ging leggen. De opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik dit anders aanpak. Tegenwoordig betrek ik de rest van het team er veel eerder bij en kijken we samen naar mogelijke oplossingen. Hierdoor wordt het idee ook veel breder gedragen. Het samenwerken met mijn coach en medeleerlingen helpt hier heel erg bij. Het is ook fijn dat er wordt gekeken naar wat je zelf gebruikt in je werk en dat je de opleiding te combineren is met mijn functie.”

Altijd blijven leren

"Ik had 25 jaar lang geen school van binnen gezien. En nu ik weer studeer, wil ik eigenlijk ook niet meer stoppen met leren. Ik kijk dankzij de studie veel meer n¬¬aar mijn eigen ontwikkeling. Dankzij de opleiding sta ik veel meer open voor feedback. Ik ben ook bereid om te veranderen, omdat ik ervaar dat ik mezelf én mijn organisatie hiermee help. Het levert de organisatie kwaliteitsbevordering op. Ik ben dan ook heel blij dat ik deze kans heb gekregen van Meriant, dat waardeer ik enorm." Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ad Service, Welzijn & Zorg. Deze opleiding wordt ook in voltijd aangeboden.