Martijn van Goor

Afbeelding
sfeer
“Ik denk graag mee over hoe we vreemde talen overbrengen op onze leerlingen. Dat is mijn grote passie.”
Martijn van Goor
Leraar Duits deeltijd alumnus

Martijn van Goor (34) werkt als Docent Duits op het Vechtdal College in Dedemsvaart en rondde in februari 2017 zijn deeltijdstudie Leraar Duits af.

“Studeren is net als hardlopen, je werkt toe naar een piekmoment”

Martijn van Goor (34) werkt als Docent Duits op het Vechtdal College in Dedemsvaart en rondde in februari 2017 zijn deeltijdstudie Leraar Duits af.

Wat heb je nodig?

“Ik heb bijna tien jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs, toen ik wel eens wat anders wilde. Ik werd door een collega gevraagd om de overstap te maken naar het voortgezet onderwijs. Ik heb een jaar lang onbetaald verlof opgenomen en ging als docent Nederlands aan de slag bij het Vechtdal College in Dedemsvaart. Na dit jaar was voor mij duidelijk dat ik hier op mijn plek zat. Toen mijn teamleider me vroeg om mijn bevoegdheid te halen, heb ik meteen ingestemd. 'Wat heb je nodig?' heb ik hem gevraagd. Bij het vak Duits kwam een docentenfunctie vrij, dus daarom is het Duits geworden."

Onderdompelen in de taal

“Heel eerlijk: ik had niet heel veel met de Duitse taal. Mijn grootste uitdaging was dan ook om de taal te verwerven. Vandaar dat ik voor de NHL heb gekozen, want hier wordt tijdens de lessen alleen maar Duits gesproken. Ik heb me er volledig in ondergedompeld en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is het uitstekend te doen. Of het echte liefde is geworden tussen de Duitse taal en mij? Laat ik het zo zeggen: wij kunnen goed met elkaar. Ik heb er schik an.”

Visie op het vak

“Inmiddels sta ik vier jaar voor de klas en denk ik graag mee over de wijze waarop we vreemde talen aanbieden aan onze leerlingen. Met het team hebben we onze visie op het vak besproken. Het nadenken over hoe we kennis overbrengen op onze leerlingen: dat is mijn grote passie. We werken nu met een eigen leerlijn en we maken eigen lesmateriaal. Duits is nog altijd niet een erg geliefd vak, maar dat verandert nu meer en meer. Dat geeft me een kick. Daar ben ik best trots op.”

Pieken volgens schema

“Wat ik heel fijn vond is dat er maatwerk werd geboden bij de NHL. In het begin heb je een intakegesprek en maak je een intakedossier waarmee je bewijst wat je al kunt. Op basis daarvan wordt een opleidingstraject op maat gemaakt. Studeren is net als hardlopen, je stelt een schema op en je werkt toe naar een piekmoment. In mijn geval in februari afstuderen. Dat had ik niet gered zonder steun van het thuisfront, mijn werkgever en de docenten bij de NHL.”