Martine Hamminga

Afbeelding
Martine Hamminga
“Ik wil leerlingen een luisterend oor bieden”
Martine Hamminga
Student Leraar Nederlands

Martine Hamminga (38) wilde al heel lang lerares Nederlands worden, maar had naar eigen zeggen lange tijd het lef niet om van koers te veranderen. Ze had een goede baan en een gezin, maar toen de werkzaamheden bij haar vorige baan minder leuk werden en haar kinderen wat ouder, voelde ze meer ruimte om de stap te wagen. Sindsdien heeft ze geen moment achteromgekeken.

De stap naar het onderwijs

“Bij het jaarlijkse TT-festival in Assen kwam ik altijd mijn oud-docente Nederlands wel tegen. Dan zei ze weer: ‘Wanneer ga je het nou doen Martine? Het past zo goed bij je!’ Toen er op een gegeven moment veel veranderde bij mijn vorige werkgever werd ik steeds ongelukkiger. Het was tijd om de stap te wagen en mijn man steunde me ook heel erg: ‘Moet je doen Martine!’ Ik nam ontslag en regelde meteen met mijn oud-docente dat ik bij haar stage kon lopen. Bij een andere locatie van die school kwam er vlak daarna een vacature vrij. Ik had een paar keer voor de klas gestaan en mijn oud-docente zei meteen: ‘Waarom solliciteer je niet? Ik heb er vertrouwen in.’ Na flink wat wikken en wegen ging ik ervoor en werd ik aangenomen.

Stabiele en veilige basis voor kinderen

“Ik ben gek op pubers, ik vind het heel erg leuk. Lekker in de puberteit en gierende hormonen en hun eerlijkheid, ik hou ervan. Het belangrijkste vind ik om een band met ze op te bouwen en ze verder te helpen. Klinkt een beetje cliché hè? Nou ja, zo is het, ik wil ze niet alleen verder helpen qua vak, maar ook in hun groei als persoon. Dat is een van de redenen dat ik dit graag wilde doen. School is betekenisvol voor kinderen. Het kan dat ze het thuis niet treffen of het om een andere reden lastig hebben. Op school kunnen we ze een stabiele en veilige basis geven. Dat wil ik ze bieden: een luisterend oor en iemand waar ze bij terecht kunnen, die ze zonder oordeel behandelt. Daar gaat het om.“

“Ik ben gek op pubers en hun eerlijkheid”

Het belang van onderwijs

“Het vak Nederlands helpt daarbij. Het is zo belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Je hebt dan bijvoorbeeld meer kans bij sollicitaties. Elke docent moet sowieso continu in opleiding zijn vind ik. Dan blijf je scherp op ontwikkelingen en laat je je minder leiden door de waan van de dag.”

Uitgebreide inwerkperiode

“Vakinhoudelijk leer ik het meest van de opleiding, want didactisch gezien weet ik inmiddels wel hoe het werkt. Ik heb in mijn oude werk voor een bank ook al veel trainingen gegeven. Eigenlijk zie ik de opleiding als een uitgebreideinwerkperiode. Dat komt door het deeltijd flexibel onderwijs van deze opleiding. Het is super; alles is mogelijk en bespreekbaar, zodat het past in jouw leven. De docenten zijn daarnaast heel toegankelijk, ze kennen je en willen echt moeite voor je doen om je verder te helpen.”

“Flexibel onderwijs is super: alles is bespreekbaar”

Niet alles gaat vanzelf hoor.

In het eerste jaar hadden we dramatische werkvormen. Eerst dacht ik: huh? Waar dient dit voor? Maar zodra we ermee begonnen, merk je dat het gaat over hóe je iets overbrengt: verbaal en non-verbaal. We moesten een tekst voorbereiden uit een toneelstuk en dat in je eentje opvoeren voor de hele klas. Het heeft uiteindelijk alles te maken met jezelf durven zijn voor een groep. Dat is ontzettend belangrijk. Zelf vind ik het fijn dat het niet allemaal wordt voorgekauwd tijdens de opleiding; je wordt uitgedaagd om dingen zelf uit te zoeken, daar leer je mijns inziens ook veel meer van.

Meer dan een baan

“Hopelijk ben ik binnen anderhalf jaar klaar met de opleiding, want ik wil ook nog een verdiepende master doen. Ik kan niet wachten om af te studeren, maar ik heb het nu ook enorm naar mijn zin. Het klinkt misschien wat raar, maar ik heb mezelf echt teruggevonden. Ik heb het gevoel dat ik weer echt ben gaan leven nu ik doe wat ik ontzettend graag doe. Ik werk hard om gezin, werk en opleiding te combineren, maar het is het meer dan waard. Mijn werk is veel meer dan mijn werk; het is wie ik ben. En wie ik wil zijn.”