Michael Roosendaal

Afbeelding
Michael Roosendaal
“Ik raad iedereen aan om in februari met de opleiding te starten”
Michael Roosendaal
Voltijd student Commerciële Economie sinds februari 2017

Mijn vorige studie - Toerisme aan het mbo - eindigde met een studievertraging. Ik was in oktober klaar en wilde snel weer naar school om niet nóg meer vertraging op te lopen. Deze keer wilde ik voor een brede opleiding kiezen, vooral omdat ik nog niet precies wist wat ik wilde. In de toerisme zag ik voor mezelf geen doorgroeimogelijkheden, dat wilde ik nu wel. Maar voor welke studie moest ik dan kiezen? Pas in januari wist ik wat het zou worden: Commerciële Economie. Dat ik een maand later al van start kon, was ideaal.

Mooie mix studenten

Het eerste jaar had ik alleen les met de februari-studenten, nu zit ik bij specifieke vakken ook in de klas bij de september-studenten. Leuk die mix! De breedte van deze opleiding is voor mij trouwens een schot in de roos. Ik heb mijn passie gevonden: de boel besturen. Ook vanwege mijn rol in de AMR, de Academie Medezeggenschapsraad Commerce and International Business. Na mijn studie wil ik graag  bestuurslid worden. Ik vind het leuk om leiding te geven, beslissingen te nemen in grote projecten, te discussiëren en ervoor te zorgen dat iedereen binnen de organisatie goed kan werken. En: ik hou - gek genoeg - van vergaderen.

In februari ga ik op uitwisseling naar Zuid-Korea om daar een halfjaar lang te studeren aan de Dankook University. Puur om mezelf, ook op internationaal vlak, verder te ontwikkelen. Deze universiteit is één van de ongeveer vierhonderd wereldwijde partnerscholen van NHL Stenden, dus er was keuze genoeg.

Meer persoonlijke aandacht

Voordeel aan het starten van je opleiding in februari is dat de gemiddelde leeftijd van de studenten wat hoger is. Dat betekent in de regel dat het er wat volwassener aan toe gaat; de meeste studenten zijn al eerder aan een hbo-opleiding gestart en overgestapt of hebben een baan. Ze weten beter wat ze willen en maken bewustere keuzes. Nog een voordeel: de februari-klassen zijn vaak wat kleiner. Daardoor is er meer persoonlijke aandacht, zodat je je leervragen goed kwijt kunt. Ik denk ook dat de klassen van februari vanwege hun omvang wat hechter zijn.
Studenten die nu een keuze moeten maken, zou ik, gezien al deze voordelen, écht aanraden om in februari te starten en niet te wachten tot september. De nadelen van een start in februari? De laatste tentamenperiode is eind januari en de herkansingen zijn in april. Moet je herkansen, dan kun je niet op stage naar het buitenland. Nou ja, het kan wel, maar dan moet je ervoor terugkomen. Niet handig. Ook zijn we wel eens vergeten als februari klas. Dat we niet konden inschrijven voor tentamens. Was snel opgelost hoor. Omdat we zelf scherp bleven.

Als alles volgens plan verloopt, ben ik in februari 2021 afgestudeerd. Mijn streven is om binnen vijftien jaar voorzitter van het College van Bestuur op een universiteit te zijn. Wie weet, zit ik ooit bij NHL Stenden op die plek.’