Algemene afbeelding testimonials

Nynke van der Veen

Student Ondernemerschap en Retailmanagement

Nynke van der Veen (17), eerstejaarsstudent Ondernemerschap en Retailmanagement, leert tijdens haar studie veel over ondernemerschap. Van het uitvoeren van een leidinggevende functie tot de start van een eigen onderneming. Binnen ORM kan ze haar creativiteit kwijt en voelt ze zich echt thuis.

Algemene afbeelding testimonials

”Docenten weten waar ze het over hebben, omdat ze vaak ook ondernemer zijn (geweest).”

Klantinnovatie

“Voor de opleiding moesten we een klantinnovatie bedenken voor een bedrijf. Ik heb een product gekocht bij een doe-het-zelf-zaak en gekeken of ik punten in de winkel vond die ik slecht vond en kon verbeteren. Bij de prijskaartjes werden de juiste producten niet getoond. Klanten moesten dus heel erg zoeken naar de goede productprijsinformatie. Als innovatie heb ik toen een app bedacht. Ik heb de app zelf gemaakt. Op internet zag ik: App maken online. Dat heb ik gedaan. De klant moest de qr-code downloaden en dan het product scannen. Je zag dan je meteen alle info over het product en het bedrijf. En je kon er ook producten mee bestellen. Het bedrijf was heel enthousiast over alle mogelijkheden in de app.”

Groei

“De eerste themaopdracht deden we met de hele klas, niet iedereen deed zijn best. Toen durfde ik daar nog niet zo goed iets van te zeggen. Nu zou ik mensen wel aanspreken en zeggen: hé joh we moeten dit met elkaar doen dus moet ook jij goed je best doen. Dat leren we ook in de opleiding. In het vak persoonlijke ontwikkeling leer je jezelf echt kennen. Daardoor word ik steeds zelfverzekerder en durf ik steeds meer te zeggen. Mijn studiecoach helpt me daarbij. Als ik problemen heb kan ik altijd bij haar terecht.”

Wel even wennen

“Na de havo ben ik direct gaan studeren. In het begin was het wel even wennen. Heel anders dan de havo. Daar zit je vijf dagen in de week op school. Op het hbo moet je thuis ook veel doen. Ik vind het heel leuk om nieuwe dingen aan te gaan. Om iets te proberen en om zelf iets te bedenken zoals de app. Ik kan mijn creativiteit daar in kwijt. Er vertelde iemand heel leuk over deze opleiding tijdens de open dag. Daarna ben ik naar een meeloopmiddag geweest en toen leek het me nog leuker. De opleiding past perfect bij mij.”

Creativiteit en ondernemen

“Ik leer echt bedrijfsmatig denken. Door vragen over bedrijven te beantwoorden, krijg ik inzicht in de problemen bij bedrijven en hoe je die kunt oplossen. De opleiding regelt ook vaak bedrijfspresentatie. Laatst was Unilever nog op bezoek. Docenten zijn heel economisch, ze weten er zelf veel vanaf omdat ze zelf ook ondernemer zijn. Ik heb ook voor de specialisatie ondernemen gekozen. Dan moet je je eigen onderneming opstarten. Dus marktonderzoek doen, marktaandeel berekenen en een ondernemingsplan maken. Ik vind het heel leuk om met cijfers te werken. Bij ondernemen word ik op mijn creativiteit aangesproken. Zelf dingen bedenken en doen.”