watersportcampngheeg.jpg

Project uitgelicht: Innoveer een toeristisch product voor een onderneming in de regio.

Studenten Tourism Management

Bij Tourism Management voer je opdrachten uit voor echte opdrachtgevers Zo gingen eestejaars Tourism studenten in het voorjaar van 2020 aan de slag met de volgende opdracht: Hoe kun je het toeristisch product van een camping, museum of hotel-restaurant innoveren, rekening houdend met de wensen van de toerist, de huidige omstandigheden, en met respect voor de omgeving? Daarmee hielpen ze Camping de Bosrand in Oudemirdum, Watersportcamping Heeg, Hotel-Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen en het Kazemattenmuseum op het Kornwerderzand.

watersportcampngheeg.jpg

”Het creëren van een innovatief product voor Watersport Camping Heeg was een heel interessant project om aan te werken. Om in je eerste jaar de kans te krijgen om een opdracht uit te voeren voor een toeristische organisatie is echt een  geweldige en leerza”

Samenwerking

De constant veranderende situatie waarin we momenteel zitten, vraagt veel aanpassingsvermogen van toeristische organisaties. Aan het begin van de coronacrisis vroegen Camping de Bosrand, Watersportcamping Heeg, Hotel-Restaurant Bitter en Zoet en het Kazematten Museum eerstejaars studenten Tourism Management van NHL Stenden om hen te helpen met nieuwe ideeën en innovaties voor de zomer van 2020. Met deze opdracht zijn de studenten in groepen van 6 aan de slag gegaan, met de extra uitdaging van online onderwijs en online samenwerken in een groep. Ze werden begeleid door 8 docenten. Aangezien studenten niet op bezoek konden komen, presenteerden de organisaties hun specifieke uitdagingen in een zelfgemaakte video. Daarna analyseerden de studenten de online zoektocht van de toerist met behulp van de klantenreis (Customer Journey). Daarbij bekeken ze bijvoorbeeld hoe goed de organisatie online te vinden was. Op basis van de plus- en minpunten die ze tegenkwamen, ontwikkelden ze toeristische productinnovaties.

Winnaars

Met oog voor haalbaarheid, creativiteit, duurzaamheid, geschiktheid voor de doelgroep, en potentie om meer toeristen te trekken, is het beste idee per locatie gekozen. In een online eindpresentatie met docenten, studenten en de organisaties hebben we de volgende winnaars bekend gemaakt.

Animated Soldier als museumgids

Het Kazenmattenmuseum riep het team met het concept “Animated Soldier en 360 view” uit tot winnaar. Deze soldaat kan meer jongeren aantrekken, omdat hij een leeftijdgenoot is. Hij vertelt het verhaal van de Kazematten vanuit zijn perspectief en hoe hij de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Het idee sprak ook aan omdat het met geringe kosten en op korte termijn te realiseren valt.

Schatzoeken

Voor Watersportcamping Heeg werd een kinderactiviteitendag ontwikkeld, inclusief blote voetenpad, schatzoeken, zeilen, spelen in het water, en een afsluitend kampvuur. De eigenaresse gaf aan dat ze ook verschillende ideeën van andere groepen ook gaat oppakken.

Fietsen naar een speelpark

Om Vlamingen naar de Camping de Bosrand in Oudemirdum te trekken, bedachten studenten een Hollandse fietstocht met stop bij Sybrandy’s speelpark voor de kinderen. Dit sprak de ondernemers aan, omdat ze hiermee een nieuwe doelgroep kunnen bereiken.

Kookworkshop voor kinderen

Voor Hotel-Restaurant Bitter en Zoet werd een kookworkshop voor kinderen ontwikkeld. Kinderen gaan eerst hun eigen voedsel oogsten in de moestuin van het Hotel Restaurant waarna ze aan de slag gaan met de ingrediënten. Lokaal eten, duurzaam, en leerzaam! De ondernemers sprak dit idee aan, omdat het allerlei facetten van hun bedrijf goed gebruikt, en omdat er een educatief element inzit.

De studenten kwamen met veel creatieve, innovatieve ideeën, die goed in de smaak vielen bij de opdrachtgevers. Alle organisaties gaven aan dat ze met alle ingezonden ideeën bepaalde elementen willen en gaan gebruiken.