Rene Smeenk

Afbeelding
Rene Smeenk
“De studie is een investering in jezelf"”
Rene Smeenk
Student Logistiek en Economie

René Smeenk (40) deed tussen 2015 en 2017 de duale Ad Logistiek en Economie, omdat hij zijn horizon wilde verbreden. En hoewel hij zichzelf vooral als een praktijkman ziet, dook hij toch weer de schoolbanken in om voor zichzelf nieuwe mogelijkheden te creëren. Inmiddels werkt hij bij PAX Groep achter de schermen in de sales en logistiek en maakt hij de balans op over wat de opleiding hem heeft gebracht. 

Meer kans op de arbeidsmarkt 

“Momenteel werk ik drie dagen in de week bij de Sales Binnendienst van PAX Groep. Daarnaast draai ik twee dagen per week mee bij PAX Integrated Logistics, waar we in- en export verzorgen voor grote logistieke projecten. Voordat ik -via Faber Audiovisuals- bij PAX Groep terechtkwam, werkte ik 12 jaar bij defensie in diverse logistieke functies. Daar liep mijn contract uiteindelijk af en na al die tijd kwam ik dus weer in de normale arbeidsmaatschappij. Ik had toen de keuze: of ik wachtte af, of ik deed er iets bij zodat ik mijn kansen op de arbeidsmarkt vergrootte. Ik koos ervoor om de Ad Logistiek en Economie bij NHL Stenden te studeren, als vervolg op mijn mbo-4-opleiding Warehouse Manager.” 

Nieuwe vaardigheden 

“Tijdens de opleiding hadden we een leuke gevarieerde groep met mensen van alle leeftijden. Iedereen trok met elkaar op en je leerde van elkaar. Je had altijd wel een medestudent die je weer even op het juiste spoor zette. Ik heb dat als heel prettig ervaren. Naast de theoretische kennis heb ik ook geleerd om naar mezelf te kijken, hoe ik in elkaar steek. Ook ben ik communicatief vaardiger geworden, wat me erg helpt in mijn huidige saleswerkzaamheden. En soms zijn het heel praktische vaardigheden die ik eraan heb overgehouden; zo heb ik mijn talenkennis opgefrist, vooral het Engels. Dat gebruik ik nu nog elke dag!” 

Wennen in de schoolbanken 

“Het was echt wennen om weer te studeren na al die jaren. Naast een drukke baan was het ook een flinke investering, dat moet je niet onderschatten. Wel denk ik dat het voor de een makkelijker is dan voor de ander. Ik begon op wat latere leeftijd en dan moet je echt tijd vrijmaken naast werk en gezin. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het heb gedaan. Het voelde een beetje als een overwinning op mezelf. Bijvoorbeeld toen ik na het eerste jaar mijn propedeuse haalde. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd. De studie is echt een investering in jezelf en het levert nieuwe kansen op.”