Tessa Sirag

Student HBO-ICT

Tessa Sirag (22) studeert HBO-ICT. In het eerste jaar mocht ze meteen al aan de slag voor echte opdrachtgevers. Het idee dat ze het ergens voor doet, geeft haar veel motivatie.

.

”Kiezen voor een zekere toekomst: ICT is overal”

“Ik heb gekozen voor HBO-ICT omdat het een brede opleiding is waarmee mijn toekomst zeker is. ICT’ers zijn altijd nodig. En ik vind het zo leuk dat je bij verschillende bedrijven aan het werk kunt. Je kunt beginnen in de zorg om het leven voor ouderen beter te maken, en een paar jaar later problemen oplossen bij de marine. ICT is overal, je kunt er zoveel mee verbeteren. Ook kun je er verschillende beroepen mee uitoefenen: je kunt programmeur worden, hacker voor de overheid, projectmanager in een bedrijf enz.”

Een echt product opleveren

“Vanaf het begin van de opleiding beteken je al wat, dat werkt heel motiverend. Je bent niet alleen maar theorie aan het stampen, maar levert meteen echte producten op. In het eerste jaar maakten we al een applicatie voor de licentiebeheerders binnen NHL Stenden, die ze dusdanig goed vonden dat die ook echt wordt gebruikt. Je wordt wel meteen in het diepe gegooid met zulke projecten, maar dat betekent niet dat je alles meteen al moet kunnen. Zelf kwam ik met nul kennis van ICT op de opleiding, maar ik heb tot nu toe alle punten gehaald. Ben je al wél beter in bepaalde dingen, bijvoorbeeld als je al kunt programmeren, dan word je extra uitgedaagd in de opdrachten. Elke periode doe je een project dat wordt aangepast aan wat jij kunt. Wat je leert is dus heel persoonlijk.”

“Bij HBO-ICT leer je veel meer dan alleen programmeren”

Betrokken bij de klant

“Bij HBO-ICT leer je veel meer dan alleen programmeren. Je houdt je bijvoorbeeld ook bezig met de klant: luisteren naar wat zij belangrijk vinden voor hun product. Ook ga je aan de slag met onderzoek. Op dit moment doe ik onderzoek voor de klantenservice van een vervoersbedrijf. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe app, en wij onderzoeken hoe de klantenservice zich kan aanpassen op de grote veranderingen die daardoor ontstaan. Tot slot kun je ook zelf keuzes maken in wat je wilt leren; de opleiding is niet voor je uitgeschreven. Ik koos voor de businesskant, met ook veel bedrijfskundige vakken, want programmeren is niet iets wat ik later in mijn werk wil blijven doen. Het contact met mensen vind ik ook belangrijk, en daar kan ik meer mee in de bedrijfskunde.” “Je levert meteen al echte producten op”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina HBO-ICT.