Werken en studeren, hoe doe je dat nu?

deeltijdstudent Ad Service, Welzijn & Zorg

Marissa van der Walle, deeltijdstudent Associate degree Service, Welzijn & Zorg, werkt als service en welzijnscoördinator bij een particuliere woonvoorziening voor ouderen. Het werk gaat gewoon door. Nou ja, gewoon…

marissa-van-der-walle

”We zijn nu vooral bezig met de belangrijkste behoeften van bewoners, de rest komt later wel”

Werk en studie combineren is in het normale leven soms al een uitdaging, des te meer in tijden van de coronacrisis. Gooi je een wasje in de machine terwijl je tussendoor je studieopdrachten maakt? Of vullen je dagen zich met werken vanuit huis, sporten in de woonkamer en vangen de studieboeken al een tijd stof?

Veel projecten staan on hold, de zorg gaat gewoon door

“Als service en welzijnscoördinator bij een particuliere woonvoorziening, zie ik dat mijn werk verandert. Normaal ben ik vooral bezig met projecten en plan ik vaak vooruit. Ook in mijn studie ben ik daar veel mee bezig. Ik vind het belangrijk eerst goed onderzoek te doen om nieuwe methodes toe te kunnen passen. Nu ben ik in mijn dagelijkse werk vooral bezig met de eerste behoeften van bewoners. Ik doe voor de oudere bewoners die hier wonen de boodschappen, help met internetbankieren en zorg dat er regelmatig wat gebeurt aan activiteiten. Veel groepsprojecten gaan nu niet door. In de huidige situatie kan dit in dezelfde vorm niet doorgaan helaas. Maar we kunnen wel de belangrijke dingen blijven doen. Zoals tijd vrijmaken voor goede gesprekken met bewoners. Tijdens een wandeling met een cliënte in het bos, raakte ze ineens geëmotioneerd. Dat je dan tijd hebt om er echt voor iemand te zijn en een goed gesprek te voeren, dat zijn de dingen die er toe doen. En ja, tijd vrijmaken voor je eigen studie schiet er dan  weleens bij in.”

Digitaal studeren

“Voor de crisis losbarstte zou ik één van mijn studiemodules afsluiten met een presentatie over een app die ik had gemaakt voor de bewoners. Niet alleen het werk veranderde, ook mijn studie bij NHL Stenden zag er ineens anders uit. Ik dacht even ‘ah bah’ toen ik wist dat ik voorlopig niet fysiek op school zou zijn. Baalde ervan, maar bedacht mij toen dat ik ook digitaal veel kon gaan doen. Het daagt je uit om anders naar problemen te kijken. Ik heb in plaats van een presentatie een video-opname gemaakt om de applicatie alsnog te presenteren. Zo kon ik een oplossing bieden die ik ook nog opnieuw kan gebruiken. Nog beter zelfs!”

Denken in oplossingen

“Het hele zorgveld staat op z’n kop. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn studiegenoten. Het was wel grappig, want in de eerste week werden lessen vanuit NHL Stenden rond het middaguur gepland. Dat is helemaal niet handig, want we werken natuurlijk allemaal in de zorg en zijn daar momenteel heel hard nodig. Gelukkig zag de opleiding dat ook snel in, en zijn de colleges nu ‘s avonds . We missen zo niks. Contact met medestudenten gaat via WhatsApp, om fysiek contact te mijden”.

Geluksmomentje

“Binnen mijn werk doe ik wat ik kan. Dat ik samen met mijn collega’s de bewoners een geluksmomentje kan geven, is nu belangrijker. We zijn momenteel één van de eersten met een doorzichtige scheidingswand in onze ontmoetingsruimtes. Ik leer wat écht belangrijk is voor de bewoners en tijdens mijn studie. Soms blijf ik te lang hangen in een onderzoek, terwijl je juist veel leert van dingen in gang zetten. Dat dit een flexibele opleiding is, helpt ook. Je kunt modules kiezen die aansluiten op de huidige situatie in je werk. Of ik snel met een nieuwe studiemodule start, weet ik nog niet. Ik denk wel dat ik deze weer aan de huidige situatie op mijn werk ga koppelen.”

Ook werken aan je eigen ontwikkeling?

Meld je aan voor de online Infoavond Werken & Studeren en laat je inspireren. Of bekijk het complete deeltijd en duale opleidingsaanbod op onze website.