Afbeelding
Webinar: Gastvrijheid opnieuw bekijken
Afbeelding
Webinar: Gastvrijheid opnieuw bekijken

Gastvrijheid opnieuw bekijken (webinar)

Merriam Webster's Dictionary definieert gastvrijheid als, “genereuze en vriendelijke behandeling van bezoekers en gasten of gastvrije behandeling”. Het verwijst ook naar de industrie waarin hotels, cateraars en evenementenplanners grotendeels actief zijn. In Nieuw-Zeeland vertaalt het woord Manaakitanga zich losjes naar gastvrijheid. Dit speelt een belangrijke rol in het leven van de Māori en inspireert ook de bezoekerservaring in Nieuw-Zeeland. Manaakitanga is diep geworteld in de Nieuw-Zeelandse samenleving en wordt gebruikt om gastvrijheid te tonen aan reizigers en bezoekers, zodat zij zich welkom voelen tijdens hun bezoek aan het land. Maar wat is de toekomst van ons begrip van de term 'gastvrijheid' en welke niveaus van gastvrijheid bieden we in de toekomst?

Is de toekomst een industrie zonder gastvrijheid en klantenservice, omdat commodificatie en technologie een grotere rol spelen bij het ontwerp van gastvrijheidservaringen? Of het nu gaat om concepthotels zoals Citizen M of robots die jouw eten serveren. In dit webinar heroverwegen we het concept van gastvrijheid, of het nu gaat om de rol van eten en delen, gastvrijheidsonderwijs, duurzaamheid, technologie, gastvrijheid en de gast of het nieuwste denken over het concept. Stel je dus een toekomst voor met of zonder gastvrijheid of ergens daartussenin. 

 

Sprekers en onderwerpen zijn onder andere:

 • Associate Professor Anil Bilgihan, Florida Atlantic University (VS) 
  Onderwerp: De rol van gastvrijheid in de samenleving heroverwegen 

  Deze presentatie onderzoekt het 'HOST-model', een transformatief raamwerk dat aandringt op een heroverweging van de maatschappelijke rol van gastvrijheid naast louter economische activiteit. Het pleit voor het potentieel van gastvrijheid om significante sociale, economische en ecologische vooruitgang te bevorderen door gastvrijheid dieper te integreren in maatschappelijke systemen.

 • Associate Professor Alessandro Inversini, EHL Hospitality Business School (Zwitserland) 
  Onderwerp: De opkomst van regeneratieve gastvrijheid 

  Regeneratieve gastvrijheid gaat uit van het paradigma van duurzame ontwikkeling door reisgerelateerde bedrijven te positioneren als entiteiten die de capaciteiten van plaatsen, gemeenschappen en hun gasten ontwikkelen om in harmonie te werken met onderling verbonden sociaal-ecologische systemen. Alessandro Inversini bespreekt de dimensies van regeneratieve gastvrijheid als een zich ontwikkelende verantwoordelijke zakelijke oriëntatie voor hotels.  

 • Dr. Eerang Park, Edith Cowan Universiteit (Australië) 
  Onderwerp:  De sociale praktijk van voedsel in toerisme en gastvrijheid 

  Voedselconsumptie en -ervaringen nemen de vorm aan van een sociale praktijk. Deze presentatie bespreekt hoe voedselpraktijken in gastvrijheid en toerisme zijn ingebed in sociale relaties en de veranderende wisselwerking tussen toeristen, sociale structuur en hulpbronnen kunnen verklaren. 

 • Associate Professor Hanneke Assen, Hotel Management School Leeuwarden (Nederland) 
  Onderwerp: Een andere kijk op gastvrijheidonderwijs: Geleerde lessen en toekomstige mogelijkheden  

  In 2020 introduceerde de Hotel Management School Leeuwarden een innovatieve benadering van gastvrijheidonderwijs: Design Based Hospitality Education (DBHE). Binnen DBHE werken studenten, docent-onderzoekers en professionals uit de industrie samen als partners in leren, collectief leren, onderzoeken en processen ontwerpen om uitdagingen binnen de hospitality-industrie aan te pakken. De presentatie geeft inzicht in de geleerde lessen en toekomstige mogelijkheden. 

 

Voorzitter: Dr. Erwin Losekoot, Edith Cowan Universiteit (Australië) 

Aanmelden voor het webinar

Datum: dinsdag 18 juni 2024
Tijd: 12.30 uur