Sprekers 

Kees Klomp 

Keynote | 14.00-14.45 uur
14.00-14.45 uur, Rengerslaan 8

Ivo Wenzler & Jacqueline Rietveld

Serious gaming en veerkrachtig ondernemen
15.15-16.00 uur, De Kanselarij

Ben de Boer Gezondheid in transitie
15.15-16.00 uur, De Molen
Wesley dos Santos Impactvol ondernemen: tinkeren, hosselen en circulair denken
15.15-16.00 uur, Blokhuispoort
Jaap Sanders

Meet the next generation (Engels)
15.15-16.00 uur, Rengerslaan 8

Matthias Olthaar 

Kick out | 16.30-17.30 uur

Postgroei: het waarom en hoe van een nieuw economisch paradigma
Rengerslaan 8

Meld je aan

Keynote

Afbeelding
Kees Klomp

Kees Klomp

Lector Betekeniseconomie

Kees Klomp (1968) is lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam. Klomp studeerde Politicologie en Communicatiewetenschappen aan de Uva, werkte als marketing-adviseur, alvorens in 2016 de overstap te maken naar onderwijs en wetenschap. Eerst als directeur van Erasmus Universiteit Rotterdam instituut SMO; later als lector Betekeniseconomie. Klomp onderzoekt economische systeemverandering en ontwikkelt nieuw business-onderwijs. Klomp schreef 7 boeken over Betekeniseconomie, waaronder het lesboek Betekeniseconomie (Noordhoff), het Engelstalige THRIVE (Business Contact) en de managementboekbestseller Handboek Betekenisvol Ondernemen (Business Contact). 

In zijn verhaal neemt Klomp ons mee langs de belangrijkste kenmerken van Betekeniseconomie, een nieuw model voor toekomstbestendige economische ontwikkeling. 

Serious gaming en veerkrachtig ondernemen

Afbeelding
Jacqueline Rietveld

Jacqueline Rietveld

Lector bij het lectoraat serious gaming en OndernemenNU

Voor haar aanstelling bij NHL Stenden Hogeschool, was Jacqueline Rietveld werkzaam als testpsycholoog bij verschillende loopbaanadviesbureaus. Ze is gepromoveerd op ethiek bij personeelselectie. Voordat ze lector werd, was zij binnen de hogeschool coördinator van een consultancybureau voor selectie en loopbaan en voor toelatingsassessments van (internationale) studenten. 

Over de masterclass: Onderzoek, onderwijs en valorisatie gaan hand in hand. Onderwijs wordt verzorgd met de Master Serious Gaming en valorisatie is belegd in het Serious Gaming Lab waar onze studenten onderzoek en onderwijs mét serious gaming toepassen.  Om je een inkijkje te geven, krijg jij de kans om zelf een game te spelen en leggen wij de link naar veerkrachtig ondernemen.  

Jacqueline Rietveld verzorgt deze masterclass samen met collega Ivo Wenzler.  

 

Serious gaming en veerkrachtig ondernemen

Afbeelding
Ivo Wenzler

Ivo Wenzler

Lector bij het lectoraat serious gaming

Ivo Wenzler is emeritus lector Serious Gaming aan de NHL Stenden Hogeschool. Zijn huidige focus ligt op het uitvoeren van innovatief onderzoek naar het ontwerp, de implementatie en de waardebijdrage van serious gaming. Voor zijn aanstelling bij NHL Stenden had hij een 23-jarige carrière als Senior Principal bij Accenture Strategy en vervulde hij de functie van Associate Professor aan de Technische Universiteit Delft. Vóór Accenture was hij hoofd van de Policy Analysis Group aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Research Associate aan de Universiteit van Michigan. Tijdens zijn loopbaan als consultant heeft hij zich gericht op de ontwikkeling en implementatie van verandermanagement, bedrijfsmodellering, personeelsplanning en simulatie- en serious gaming-benaderingen om zijn klanten te helpen bij hun transformatie-uitdagingen. Hij presenteert vaak op internationale conferenties en publiceert regelmatig op het gebied van serious gaming, verandermanagement en op simulatie gebaseerde modellering, met meer dan 50 publicaties in vakbladen en boeken.

Over zijn masterclass: Onderzoek, onderwijs en valorisatie gaan hand in hand. Onderwijs wordt verzorgd met de Master Serious Gaming en valorisatie is belegd in het Serious Gaming Lab waar onze studenten onderzoek en onderwijs mét serious gaming toepassen. Om je een inkijkje te geven, krijg jij de kans om zelf een game te spelen en leggen wij de link naar veerkrachtig ondernemen.  

Ivo Wenzler verzorgt deze masterclass samen met collega Jacqueline Rietveld.   

Meet the next generation

Jaap Sanders

Programmamanager X-Honours bij NHL Stenden

Jaap Sanders has worked at the university of applied sciences since 2007, first as team leader of the work and study programme Small Business and Retail management, then as Dean for the programmes Commercial Economics and International Business & Languages. For two years, he managed the Bangkok branch and then held various interim management positions within Stenden. In 2015, he started working as programme manager of NHL Stenden's Honours programme. In addition, he is project manager for the quality agreements to improve student and study success. He is also one of the project leaders of the IDARE working group on raising Diversity and Inclusion issues within the university. Before joining NHL Stenden, he has worked as an HR Manager in retail, manager at Randstad employment agency, director of his own company and as an educational consultant at the Kenniscentrum Handel (Ministry of Education). 

Over zijn masterclass (in het Engels): X-Honours is een extra curriculair programma voor studenten die ruimdenkend en nieuwsgierig zijn en een stap verder willen gaan. X-Honours biedt een uitdagende omgeving en community binnen NHL Stenden voor studenten die meer willen, meer kunnen of meer willen dan hun opleiding te bieden heeft. Jaap werkt veel samen met studenten en neemt je mee in ‘the next generation’. 

Postgroei: het waarom en hoe van een nieuw economisch paradigma

Afbeelding
Matthias Olthaar

Matthias Olthaar

Lector bij Green Economics & Process Optimization

Matthias Olthaar is lector bij Green Economics & Process Optimization bij NHL Stenden en heeft ruime ervaring op het gebied van onderzoek naar (mondiale) productieketens in tal van sectoren. Hij is maatschappelijk betrokken, lid van onder andere Postgroei Nederland, de stuurgroep supply chains en programma commissie TKI Dinalog (beide topsector logistiek) en innovatieraad Waterschap Vechtstromen. Hij schrijft columns voor het Friesch Dagblad, boeken en boekhoofdstukken, wetenschappelijke artikelen en rapporten. Hij is veelgevraagd spreker op het gebied van Postgroei economie en sufficiency driven business models. 

Over zijn masterclass: Postgroei: het waarom en hoe van een nieuw economisch paradigma

Stel je voor: een Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Een land waarin economische groei niet meer voorop staat, terwijl de welvaart van verreweg de meeste Nederlanders intact blijft. Een land waarin mensen gelukkiger worden, omdat ze minder stress en meer vrije tijd hebben. Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is postgroei Nederland de eerste in het Nederlandse taalgebied dat laat zien hoe dit kan. Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waarden gedreven, sociaal en realistisch. Het enige dat nodig is, is vertrouwen en daadkracht. Om oude gewoonten en ideeën die de aarde en de mens uitputten los te laten en om samen een nieuwe richting in te slaan. Want na de groei wacht een mooier leven. 

Impactvol ondernemen: tinkeren, hosselen en circulair denken

Afbeelding
Wesley

Wesley dos Santos

Bedrijfskundige, spreker, auteur, presentator en ondernemer

Wesley dos Santos (1991) is bedrijfskundige, spreker, auteur, presentator maar bovenal ondernemer met twee succesvolle bedrijven op zijn naam (iKapitein en Aqua Mobility). Daarnaast creëert hij innovatieve, laagdrempelige en impactvolle media-concepten (tv, socials en events), is hij bekend van zijn TEDX Talk, en coacht hij regelmatig mensen om hen te helpen hun dromen waar te maken. Wesley heeft een Kaapverdische achtergrond, is geboren en getogen in Rotterdam (Delfshaven) en heeft samen met zijn vrouw Leticia een dochter: Céline Amora. Voordat Wesley begon met ondernemen, is hij in 2013 afgestudeerd als Bedrijfskundige. Hierna is hij tijdelijk bij het UWV gaan werken, als Adviseur Werk & Business. Naast zijn werk, was hij bezig met conceptontwikkeling en verdiepte hij zich in het ondernemerschap met als gevolg diverse opgerichte ondernemingen en unieke ervaringen. Van het winnen van prijzen tot aan gesprekken met Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en de President van Kaapverdië. Kenmerkend voor Wesley is zijn gedrevenheid, transparantie, de positieve energie die hij uitstraalt, gevoel voor humor en bescheidenheid. Om zijn dromen waar te maken past Wesley altijd drie essentiële 21 eeuwse vaardigheden toe: tinkeren, hosselen en circulair denken. In samenwerking met Uitgeverij A.W. Bruna heeft Wesley deze vaardigheden verwerkt in een inspirerend boek genaamd; ‘Ondernemen als een Baas’. In het boek vertelt Wesley stap voor stap wat de vaardigheden zijn, hoe hij ze heeft ontdekt en hoe hij ze inzet in zijn ondernemingen. Het boek verscheen op 1 september 2020. Inmiddels zijn zowel de eerste als tweede druk uitverkocht en hebben we het over 10.000 exemplaren (and still counting). 

Tijdens zijn inspiratiesessie over tinkeren, hosselen en circulair denken neemt Wesley je mee in de drie meest essentiële vaardigheden voor nu én in de toekomst. Elk jaar neemt de technologie meer en meer basistaken over. Wesley neemt je mee in het belang van de focus op vaardigheden die ons mens maken. Een essentiële set nieuwe vaardigheden: ‘Tinkhustcularity’, een zelfverzonnen verzamelwoord.  

Gezondheid in transitie

Afbeelding
Ben de Boer

Ben de Boer

Adviseur vitaliteit en voorloper in de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Ben de Boer, adviseur vitaliteit en voorloper in de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Werkzaam bij Caparis, Keijzer en UNBOX. 

Hoe kunnen we de focus verschuiven van curatief beleid naar preventief en amplitief beleid? Vaak besteden we pas aandacht aan medewerkers als er sprake is van klachten, aandoeningen of ziekte. De focus ligt op het verhelpen van deze klachten, aandoeningen of ziekte. Ons systeem is zo ingericht dat we te lang wachten met het ondernemen van actie. We zouden juist in moeten zetten op het behouden, versterken en vergroten van het gezondheidspotentieel.  

In de masterclass "Gezondheid in transitie" neemt Ben je mee in de wereld van (Positieve) Gezondheid, hoe deze aan het veranderen is en hoe we daar vanuit bedrijfsmaatschappelijk oogpunt op in kunnen zetten.