Impactfestival ‘Leren, doen en innoveren in en met de praktijk’

Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een andere manier van kijken en om een andere manier van doen. Benieuwd naar hoe wij binnen onze labs en ateliers samen met onze praktijkpartners werken? Op donderdag 22 juni delen onze studenten graag de uitkomsten van hun praktijkopdrachten op het Impactfestival!

Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een andere manier van kijken en om een andere manier van doen. Benieuwd naar hoe wij binnen onze labs en ateliers samen met onze praktijkpartners werken? Op donderdag 22 juni delen onze studenten graag de uitkomsten van hun praktijkopdrachten op het Impactfestival! 

Samen leren in en met de praktijk

In onze labs en ateliers werken studenten in een praktijksetting aan vraagstukken uit de praktijk. In een multidisciplinair team gaan de studenten samen met lokale professionals, ondernemers, inwoners en mensen met ervaringskennis aan de slag. Altijd met een integrale blik en in dialoog met verschillende disciplines, vanuit design thinking. Ze verdiepen zich in een vraagstuk uit de praktijk, doen onderzoek naar toepassingen om dit vraagstuk op te lossen en proberen deze oplossingen uit. Ook de lectoren zetten hun expertise in bij de ateliers.

Foto-ASD-SWF

Werkplaats Sociaal Domein Friesland: Ateliers Sociaal Domein

De Ateliers Sociaal Domein zijn lokale leergemeenschappen waarin studenten samen met medewerkers van de betreffende gemeente en met lokaal werkzame professionals en inwoners aan oplossingen werken voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Er zijn zeven Friese gemeenten die een Atelier Sociaal Domein hebben.

Dit semester zijn er in de ateliers weer studenten vanuit uiteenlopende opleidingen aan de slag gegaan, van Verpleegkunde tot Hospitality Management tot Finance en Control en Social Work en nog veel meer! 

In een multidisciplinaire setting werkten de studenten voor de verschillende gemeenten aan de volgende vraagstukken: 

  • Ontwikkelen van bloeizones 
  • Eenzaamheid (onder jongeren) 
  • Gezond ouder worden 
  • Sport en kunst en cultuur als middel/recept voor eenzaamheid en meedoen (vanuit positieve gezondheid) 
  • Jeugd en preventie van alcohol en drugs 
  • Criminele uitbuiting 
Inclusive Community Lab project header

Inclusive CommunityLab Fryslân

In het Inclusive CommunityLab Fryslân bieden we onderwijs in een levensechte onderwijssetting aan onze studenten, buiten de muren van de gebouwen op onze campus. De samenwerking met landelijke, lokale, private en publieke partijen heeft het karakter van een quadrupple helix waarin onderzoek, organisaties, onderwijs en mensen uit de samenleving met elkaar samenwerken.

mee lab

MEE Lab

Het MEE lab is een samenwerking tussen NHL Stenden hogeschool (lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn) en MEE Noord. MEE Noord biedt mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel ondersteuning op maat bij hun zelfstandigheid en deelname in de maatschappij. In het MEE lab gaan we aan de slag met de real-life vraagstukken of wicked problems waar deze mensen tegenaan kunnen lopen. 

 

Lab

DG-Lab

De samenleving digitaliseert in rap tempo: we beeldbellen met de dokter, vragen medische gegevens op via een online portaal en bestellen onze medicijnen op een website. Handig toch? Ja, voor veel mensen wel. Maar er is ook een grote groep die niet meekomt in al dit digitale geweld, zij hebben onvoldoende digitale gezondheidsvaardigheden. 

In het Digitale Gezondheidslab werken studenten en (vrijwilligers)organisaties samen aan het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden, onder meer door actieonderzoek. Vragen die centraal staan zijn: hoe bereik je de juiste doelgroep, hoe werk je samen en op welke manier kom je tot passend aanbod? Vanuit het DG-lab worden methoden ontwikkeld die organisaties en vrijwilligers helpen deze vragen te beantwoorden. 

Laat je verrassen! 

De vorige keer (19 januari 2023) deelden studenten onder andere: 

  • Een serious game over het traject na een zorgmelding 
  • Digitaal opruimen met Squeak 
  • En een Instagram-campagne over stigma’s over mensen met een beperking. 
  • een bordspel gericht op verminderen sociale eenzaamheid  
  • een ‘glossy’ over gezond ouder worden in Nijland  
  • ontwikkelen van Bloeizones in Appelscha en Ameland. 
  • levende Kredietbank bordspel 
  • Klantreis documentaire “De weg naar een schuldenvrij leven” 

Talkshow 

Om 15.30u start een talkshow, u bent van harte welkom om aan te sluiten. Deze talkshow wordt opgenomen en kunt u ook later nog terugzien.  

Kom ook naar het Impactfestival 

Eindpresentaties van MEE Lab, ASD en ICLF en laat je verrassen door de inzichten en bedachte oplossingen. Beleef het met ons mee en meld je snel aan! 

Meld je aan