De Coronapandemie is ongenadig hard neergekomen bij de groepen met een lage sociaaleconomische status. Maar ook zijn er lessen te leren voor hoe we de economie en de arbeidsmarkt organiseren. Daarnaast laat de klimaatcrisis zien dat de armste bewoners op de wereld de zwaarste klappen krijgen. Door de gestegen inflatie en energiecrisis ervaart 40% van de huishoudens in Nederland stress rondom hun inkomen en uitgaven, oftewel hun bestaanszekerheid. 

In het Inclusive CommunityLab Fryslân, oftewel Gewoon bij Truus, werkten het afgelopen half jaar studenten van o.a de academies International Business Administration, Economis & Logistics en Social Studies aan ontwerpgerichte vragen rond bestaanszekerheid en de inclusieve Samenleving van opdrachtgevers als: Caparis, Syncasso, Stichting Leergeld, Energieteam & Energiebank Fryslân, Moedige Dialoog, Stichting Urgente Noden, Woningcorporatie Elkien, Lectoraat OndernemenNu, Florius en  Aegon.  

Door het samenvoegen van ervarings-, theoretische - en praktijkkennis zijn studenten tot antwoorden gekomen die beter aansluiten op de vraag van de eindgebruiker. Het blijkt opnieuw dat de inzet van ervaringskennis het verschil kan maken.