Leon Kortstra

student Hotelmanagement

Hoe kies jij nu uit alle opleidingen dé studie die bij jou past? Leon Kortstra (22) begrijpt als geen ander dat je overspoeld kunt worden door de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden. Hij deelt dan ook graag wat hem heeft geholpen in het maken van zijn keuze.

leon-kortstra-open-dag

”Ik ben mij direct gaan oriënteren in een bepaalde richting, dit gaf mij houvast in de ontelbare mogelijkheden aan studies.”

Vroeg beginnen met oriënteren

“Ik ben vroeg begonnen met oriënteren op een studie, al in havo-4 ging ik langs open dagen. Toen ik mijn profielkeuze moest maken ben ik studies gaan bekijken die daarbij aansloten. Dit gaf mij houvast in de ontelbare studiekeuzemogelijkheden. De richting journalistiek sprak mij bijvoorbeeld erg aan. En via een familielid hoorde ik veel positieve verhalen over de opleiding Hotelmanagement. Ik besloot beide studies te bezoeken tijdens open dagen om een beter beeld te krijgen. Ik vond het vooral heel fijn om met studenten van de opleiding te praten. Op deze manier kom je erachter hoe de opleiding écht is. Zo kwam ik erachter dat de Hotelschool heel afwisselend is, met veel praktijkopdrachten. Ik hou wel van aanpakken, dus dat praktische sprak mij direct aan. In de hoek van journalistiek ben je veel aan het schrijven en onderzoek doen. Ik maakte dus een afweging door te kijken naar waar ik het meeste plezier in zou hebben.”

Advies van familieleden

“Mijn ouders gingen altijd mee naar voorlichtingen. Ze gaven mij advies en keken naar de baankansen van een opleiding. Zij steunden mij in het maken van een keuze maar lieten de beslissing aan mij over. Ook mijn vrienden hebben mij geholpen, zij kennen mij goed en weten daarom wat bij mij past. Naast mijn familie en vrienden heb ik ook mijn mentor om advies gevraagd. Hij bevestigde dat ik een doorpakker ben en dat een praktijkgerichte opleiding goed past. Het is enorm waardevol dat mijn omgeving mij geholpen heeft een keuze te maken tussen de oneindige opties aan studies.”

In gesprek met studenten én online een dagje meelopen

“Uiteindelijk heb ik aan het begin van mijn eindexamenjaar nog een dag meegelopen met de opleiding Hotelmanagement. In de coronasituatie is het lastiger om fysiek mee te lopen, gelukkig kun je je online ook goed laten voorlichten. De meeloopdag  gaf uiteindelijk de doorslag. Ik zag mijzelf al helemaal aan de slag  in de praktijklokalen en door de schoolgebouwen wandelen. Tot het laatste moment twijfelde ik. Had ik niet nog meer studies moeten bezoeken? Er zijn zoveel mogelijkheden. Tegelijkertijd besefte ik dat ik toch een keer een keuze moest maken. Ik volgde mijn gevoel: Hotelmanagement voelde gewoon goed. Leons gouden tips: Ga écht in gesprek met die docent of student en meld je aan voor een (online) meeloopdag. Dit heeft mij onwijs geholpen. Én…begin op tijd, dit gaf mij de ruimte om alle focus te leggen op mijn eindexamen.”