Van multidisciplinair naar interprofessioneel

Afbeelding
Martha-Rosier

Martha Rosier

Afgelopen jaar hebben de GRZ teams van ZuidOostZorg hard met elkaar gewerkt aan een ontwikkeling van een multidisciplinair team naar een interprofessioneel team. Wat is er nu concreet veranderd binnen het team en welke ervaringen hebben zij opgedaan? Martha Rosier (HBO-VGG) neemt jullie mee in deze ontwikkeling aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk en het onderzoek KIPZ (kort-durende zorg en interprofessioneel samenwerken ZuidOostZorg) welke naast deze ontwikkeling heeft gelopen.

Interprofessioneel samenwerken rondom mondzorg

Afbeelding
sonja-kuipers

S.A. Kuipers MSc MSW RN

Tijdens deze workshop kijken we naar het belang van een goede mondzorg en de rol van een verpleegkundige in een holistische benadering van mondzorg bij een patiënt. Als verpleegkundige moet je binnen mondzorg 1.0. in staat zijn je werk te doen, maar om de kwaliteit van zorg te verbeteren is het belangrijk dat verpleegkundigen gezamenlijk deze verantwoordelijkheid nemen (mondzorg 2.0).  We streven naar mondzorg 2.0. en horen graag wat jij als verpleegkundige daarvoor nodig hebt.

Aanpak Friese Leernetwerken voor onbegrepen gedrag

Afbeelding
Ieta-Berghuis-en-Wietske-Dijkstra

Ieta Berghuis en Wietske Dijkstra

Onzekerheid toelaten zorgt voor nieuwe inzichten

Tijdens de workshop kun je ervaren wat het is om in een leernetwerk samen te zoeken naar mogelijke acties in een vastgelopen casus. Acties die leiden tot meer rust voor zowel mensen met onbegrepen gedrag, hun naasten als voor professionals. Hoewel we in de leernetwerken er altijd voor kiezen om te werken met professionals die betrokken zijn bij de casus en ervaringsdeskundigen, kunnen we je toch even laten proeven aan deze aanpak voor onbegrepen gedrag.

De sessie geeft een beeld van de werkwijze die ingezet wordt vanuit het Sociaal Domein Friesland rond dakloosheid. Een systeemgerichte en oplossingsgerichte benadering wordt gecombineerd met stappen vanuit design thinking.

Beeldvorming over de verpleegkundige van vandaag

Afbeelding
Margreet-vd-Cingel

dr Margreet van der Cingel

Lector verpleegkundig leiderschap dr. Margreet van der Cingel gaat in de interactieve workshop ‘Beeldvorming over de verpleegkundige van vandaag’ met je in gesprek over stereotiepe beelden die over verpleegkundigen leven. Zo denken veel mensen dat alle verpleegkundigen ‘doeners’ zijn en omdat veel verpleegkundigen vrouw zijn dat ze vooral ‘lief’ zouden moeten zijn.  Hoe kijken we als verpleegkundigen eigenlijk tegen onszelf aan? En wat kunnen we zelf doen om traditionele beelden over het vak te veranderen?

Client onderdeel van het interprofessionele team

Afbeelding
Tineke-Eelkema

Tineke Eelkema

Binnen de GRZ afdelingen van ZuidOostZorg wordt er interprofessioneel samengewerkt. ZuidOostZorg ziet de client als onderdeel van het interprofessionele team, maar ziet de client dit ook zo? In hoeverre wil de client onderdeel zijn van het interprofessionele team? Wat heeft de client nodig om te participeren in het interprofessionele team? In deze workshop vertelt Tineke Eelkema (HBO-VGG) hoe bovenstaande vragen aanleiding waren tot het doen van onderzoek en wat dit onderzoek heeft opgeleverd.

Samen werken & leren in de palliatieve zorg

Afbeelding
Suzan-van-Veen

Suzan van Veen

De (wijk)verpleegkundige heeft een belangrijke rol in de PATZ overleggen. PATZ staat voor palliatieve zorg thuis en betreft de samenwerking tussen huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg. Wijkverpleegkundige/promovendus Suzan van Veen neemt je in deze workshop mee in het hoe en wat van het PATZ overleg , hoe je hier interprofessioneel samenwerkt en leert, en wat de rol van de verpleegkundige is.

Op zoek naar de missing link: Wat kunnen verpleegkundigen bijdragen aan preventie voor ouderen?

Afbeelding
Klaus-Boonstra

Klaus Boonstra

Klaus Boonstra, coördinator van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Noord-Nederland stelde deze vraag aan drie studenten. Dianne Maat, Nynke Rotteveel en Marthe Schaafsma onderzochten de vraag vanuit verpleegkundig inhoudelijk perspectief, maar ook vanuit competenties en onderwijs. Tijdens de workshop gaan we in gesprek over de resultaten en wat we ermee kunnen of misschien zelfs moeten. Omdat we ervan overtuigd zijn dat juist de verpleegkundige essentiële meerwaarde kan brengen in een samenleving waarin vergrijzing niet meer weg te denken is.

Interprofessioneel samenwerken en de verpleegkundige identiteit

Afbeelding
Hans-Drenth-en-Lourens-van-der-Weerd

dr. Hans Drenth en Lourens van der Weerd

Lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen’ Dr. Hans Drenth en docent verpleegkunde/promovendus Lourens van der Weerd, verkennen samen de professionele identiteit van de deelnemers aan deze workshop. Wat is professionele identiteit en interprofessionele identiteit? Waarom is een sterke professionele identiteit belangrijk voor jou als verpleegkundige? In deze workshop verken je samen met je collega's jouw professionele identiteit.