
Symposium: voor een veilige (online) seksuele ontwikkeling in het primair en voortgezet onderwijs
Het Project Sexy & Safe is gericht op de veilige (online) seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het project richt zich ook nadrukkelijk op Friese scholen. In nauwe samenwerking met leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs is in 2022 een digitale toolkit ontwikkeld. Deze toolkit - met (les)materialen, tools en tips – helpt docenten om zaken als (shame)sexting en grooming beter bespreekbaar te maken op school.
Tijdens dit slotsymposium tonen we graag hoe de digitale toolkit er uiteindelijk uit gaat zien en hopen je te inspireren hoe je hiermee aan de slag kunt.
De ontwikkeling van de toolkit is tot stand gekomen door het Lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn in opdracht van Sociaal Domein Fryslân.

De Sekszusjes naar NHL Stenden!
En…niemand minder dan de Sekszusjes komen langs op ons symposium! Je kent Krista en Marcelle vast al langer van hun theatershow Ongelikt en hun VPRO-webserie (meest recent: ‘Naakt voor de klas met de Sekszusjes’). Zeer populair onder jongeren, dus onder de doelgroep zelf zijn ze wel zo’n beetje de landelijke autoriteit op het gebied van seksuele voorlichting.
Op ons symposium gaan Krista en Marcelle specifiek in op het thema (shame)sexting. Ze delen hun ervaringen van voor en achter de camera en willen hierover graag de discussie aangaan met jou als leerkracht, pedagoog, jongerenwerker of student.
Je kunt vervolgens een van de deelsessies kiezen (zie hieronder het specifieke programma) waar je o.a. de toolkit uitprobeert, lesmateriaal test en ervaringen kunt delen met collega’s vanuit heel Friesland.
Vragen of meer info? Mail daphne.udo.de.haes@nhlstenden.com
Meld je aan voor het symposium
Programma
Toelichting op project Sexy & Safe en de toolkit als deelproject
Door Job van ’t Veer, lector Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn NHL Stenden Hogeschool
Marcelle en Krista vertellen over hun ervaringen met het geven van seksuele voorlichting tijdens het maken van de reeks ‘Naakt voor de klas met de Sekszusjes’ en gaan daarbij specifiek in op het thema (shame)sexting.
Stel dat je te maken krijgt met shamesexting of sextortion in jouw klas: Hoe ga je daar als leerkracht mee om en hoe stuur je de discussie hierover in de goede richting?
Hoe ziet de uiteindelijke digitale toolkit eruit? Een korte toelichting op de belangrijkste inhoud en de functies en hoe de inbreng van leerkrachten daarbij geholpen heeft.
Er zijn vijf deelsessies waaruit je er één kunt kiezen:
Programma deelsessies, per toolkitknop:
1. De Toolkit: hoe werkt de nieuwe S&S-toolbox voor leraren?
We laten de belangrijkste inhoud en functies zien waarmee docenten aan de slag kunnen. Sluit het aan bij hoe je snel en gemakkelijk informatie kunt vinden? Wat waardeer je aan de huidige opzet? Welke wensen zou je nog hebben?
Door Job van ’t Veer, lector Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn NHL Stenden Hogeschool
2. Tools voor voorlichting en bewustwording
Welke tools en (les)materialen kun je in de klas gebruiken voor een betere voorlichting en bewustwording? Het docentpanel heeft voor de toolkit in de praktijk veel materialen uitgeprobeerd met de leerlingen en de docententeams. In deze sessie wordt een escaperoom van WISEducatie gespeeld en nabesproken met de deelnemers. Je kunt je bevindingen meteen achterlaten en daardoor je collega’s en toekomstige gebruikers verder helpen.
Door Wietske Kruyswijk, Weerbaar In Seksualiteit - WISEducatie
3. Tools voor als er iets aan de hand is
Welke tools en (les)materialen kun je gebruiken als er iets in de klas aan de hand is? Het docentpanel heeft voor de toolkit in de praktijk veel materialen uitgeprobeerd met de leerlingen en de docententeams. Een selectie van dit materiaal wordt in deze sessie voorgelegd en uitgeprobeerd. We gaan aan de slag met het Vlaggensysteem en laten hiernaast ook de mogelijkheden van andere tools zien. Wat vind jij van het materiaal? Je kunt je bevindingen meteen achterlaten en daardoor je collega’s en toekomstige gebruikers verder helpen.
Door Esther de Jong, trainer Vlaggensysteem en leden van het S&S-docentenpanel
4. Tools voor inroepen hulp en advies: samenwerking met lokale organisaties.
Scholen staan er niet alleen voor. Er zijn in de provincie andere organisaties die ondersteuning bieden aan leerkrachten op het gebied van (online) seksuele ontwikkeling. Bijvoorbeeld met voorlichting aan ouders en kinderen, maar ook met advies hoe om te gaan met een incident.
Wat hebben instanties als GGD, FIER en Amaryllis specifiek te bieden en hoe is (beter) gebruik te maken van hun expertise?
Door Karin Zijlstra van GGD Fryslân, Johannes Dijkstra van FIER, en Anne Maaike Brouwer van Amaryllis
5. Tools voor een structureel beleid: verbinding met het thema Gezonde Relaties & Seksualiteit
Wat doet jouw school al als het gaat om het creëren van een seksueel integer schoolklimaat ook online? En zijn deze activiteiten en afspraken vastgelegd in het beleid van de school? Effectief werken aan relaties en seksualiteit vraagt om draagvlak bij leerkrachten en aandacht voor visie en beleid. Maar hoe pak je dat aan: zeker ook in de digitale wereld die voor jongeren steeds belangrijker wordt? En van welke ondersteuning kan je hiervoor als school gebruik maken?
Door Lindy Feddema, Gezonde School-adviseur bij GGD Fryslân en projectleider van de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit
17.30 Terug naar plenaire zaal (Auditorium)
17.40 Plenaire afsluiting
18.00 Borrel.
