Klussen aan je carrière

Met de kerstvakantie en een lockdown is dit hét moment om je huis onder handen te nemen. De slaapkamer in de verf. De wc opnieuw betegelen. En eindelijk eens die oude lamp vervangen. Maar hoe zit het eigenlijk met jezelf? De kerstvakantie is namelijk ook een uitstekend moment om jouw carrière onder de loep te nemen. Vijf aandachtspunten om te sleutelen aan jouw loopbaan.

1. Kom je nog uit de verf?

De kerstvakantie is de perfecte periode om die ene kamer te verven. Maar zeg eens eerlijk: kom jij nog wel uit de verf in je baan? Haal jij voldoening uit je werkzaamheden? Of is er juist te veel spanning op je werk, waardoor je emmer langzaam overloopt en jij leegloopt? Zet voor jezelf op een rijtje waar je blij van wordt op je werkplek en welke taken juist energie slurpen. Streep de plussen en de minnen tegen elkaar af en ontdek of je baan nog bij je past.

2. Is het duurzaam?

LED-licht, isolatie, zonnepanelen; als je toch aan het klussen bent, is het een goed idee om na te denken over duurzaamheid. Wat zijn energiebesparende oplossingen die uiteindelijk meer energie opleveren? En dat geldt ook voor je loopbaan. Een leuke oefening voor in de vakantie: Maak een duurzaam plan voor je carrière. Wat doe je nu, wat zou je in de toekomst willen en welke stappen zijn daarvoor nodig. Zo weet je precies of het tijd is om te verduurzamen.

3. Het juiste gereedschap

Målm, Billy of Klippan in je achterbak; voor je begint met het in elkaar zetten van je nieuwe IKEA-kast is het handig om het juiste gereedschap erbij te pakken. Maar hoe zit het met jouw persoonlijke gereedschapskist? Heb je de juiste papieren op zak om die gedroomde vervolgstap in je carrière te zetten? Zijn er functies waarvoor je eigenlijk een extra diploma zou moeten hebben? Of kun jij met nieuwe kennis sleutelen aan je huidige baan? Met een cursus of een deeltijdopleiding kun je naast je werk het benodigde papiertje halen of nieuwe kennis opdoen.

4. Waar schuurt het?

Herken je dat; op een gegeven moment kom je op een punt dat de glans eraf is. Dan is het goed moment om de boel weer eens wat op te schuren. De kerstvakantie is een uitstekend moment om dat te doen. Zit je nog op je plek? Doe je wat je leuk vindt? Kun jij doorgroeien in je baan of schuurt het in je ontwikkeling? Het helpt om je ambities en wensen hardop uit te spreken. Het zal je verbazen hoe bevrijdend dat is. Ga jij afgemat verder of kies jij voor een glansrijke carrière?

5. Is je klushulp geregeld?

“Eeeeh...ja we zitten nog steeds in de verbouwing” Het laatste wat je wilt is dat je ‘Help mijn man is klusser’ moet inschakelen. Kies daarom voor een goede klushulp. En dat geldt ook wanneer je besluit om weer te gaan studeren. Zeker wanneer dat betekent dat je een deeltijdstudie of cursus gaat volgen. Ga naar het Studieadviescentrum voor keuzehulp en zorg dat je thuis een back-up hebt, die bij noodsituaties voor je klaarstaat. Om de kids uit school te halen, mee te gaan naar zwemles of de boodschappen te doen. Kortom: een eerste hulp bij je opleiding.

Kom naar het webinar Werken en Studeren

Heb jij je persoonlijke opknapcheck gedaan? En ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om een deeltijdstudie of cursus te volgen bij NHL Stenden? Kom dan naar ons webinar Werken & Studeren op dinsdag 12 januari. Onze deeltijd- en duale opleidingen stellen zich graag aan je voor!