Femke Valkema

‘Stepping closer’

- serie van drie grafische werken

Het werk wat je nu voor je ziet is een serie van drie afdrukken die bestaan uit verschillende grafische technieken die met elkaar gecombineerd zijn

Het onderwerp van deze afdrukken is de natuur en dan in het bijzonder de details die mij in het oog springen als ik dwaal door de bossen. Urenlang kan ik mij verwonderen door alles wat er om me heen te zien valt. Op het eerste gezicht lijkt een boom.. gewoon een boom toch? Maar ik stap liever altijd wat dichterbij om elke lijn, elke vorm en elke afwijking in de bast te kunnen zien. De prachtigste beelden en voorstellingen kan je hier vinden en toch worden deze door de meeste ogen niet eens gezien. Deze periode heeft me geleerd stil te staan bij alles wat je om je heen ziet en om beter te kijken naar al het moois wat ons landschap te bieden heeft. In deze serie zijn de details uitvergroot tot op zichzelf staande beelden. Verlicht om van ver af al in het oog te springen.

Met een oud ambacht werken zoals etsen is de afgelopen jaren echt een passie van mij geworden. Thuis heb ik een klein atelier met een etspers om te werk te gaan. Ik verwonder me elke keer weer hoeveel verschillende kanten je op kan met de grafische technieken en dat je eindeloos veel technieken met elkaar kan combineren. Dat heb ik ook met deze serie gedaan. De grootste print 300x400 (mm l x b) is een afdruk waar ik een houtsnede gecombineerd heb met een etsplaat, de middelste print 150x200 (mm l x b) is een afdruk waar linodruk en etsen gecombineerd zijn, de kleinste print 150x100 (mm l x b) is een afdruk waar drogenaald, lijnets en aquatint gecombineerd zijn.

Bij deze zou ik je willen uitnodigen om een ‘stapje dichterbij’ te doen en laat je verwonderen door elke vorm, elke lijn en elk detail.

Videoportret