Rieneke van der Wal

Het verhaal van Flipje Kind

Flipje Kind is een indrukwekkend verhaal, vol met dappere mensen die soms voor lastige keuzes kwamen te staan.
In het Fries Verzetsmuseum vertellen volwassenen en kinderen, Friezen en niet-Friezen, hoe zij de oorlog in Friesland beleefden. De Tweede Wereldoorlog komt heel dichtbij door persoonlijke verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. De verhalen bieden inzicht in dilemma's waar mensen in de oorlogstijd mee te maken hadden. Wanneer maak je een goede keus? Welke keuzes maakt een vader om zijn gezin te beschermen? En verraad je iemand in gevaar, of neem je hem in bescherming, met alle mogelijke gevolgen van dien?

In opdracht van het Fries Verzetsmuseum heb ik een onderdeel van een nieuw onderwijsprogramma mogen vormgeven. Dit waargebeurde verhaal gaat over Flipje Kind, een jongentje van zeven jaar oud die een bijzondere onderduik meemaakt in Friesland. Dit verhaal heb ik zelf onderzocht, geschreven en uiteindelijk vertaald in digitale tekeningen. Door middel van een ouderwetse overheadprojector worden deze digitale tekeningen in het museum geprojecteerd. De tekeningen die hier hangen zijn een vertaalslag geweest op de tekeningen die als educatief product worden ingezet in het Fries Verzetsmuseum.

Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Via deze link kunnen het verhaal en de eerste tekeningen worden bekeken die in het Fries Verzetsmuseum worden gebruikt

Videoportret